Лични данни изтекоха при хак на Open University, отприщвайки множество проблеми с GDPR

Вълната от кибератаки, парализиращи онлайн услугите на ключови кипърски институции, беше най-сериозна в Отворения университет, тъй като бяха откраднати лични данни.

Комисарят по защита на личните данни Ирене Лоизиду Николаиду каза пред държавната телевизия RIK в сряда, че ръководството на университета се е свързало с нейния офис и е предоставило допълнителна информация за атаката.

Неотдавнашната вълна от атаки удари и Университета на Кипър и уебсайтовете за регистрация на земята – като последните едва наскоро отново бяха онлайн след седмици на недостъпност.

Тя подчерта, че и трите инцидента ще бъдат напълно разследвани, което ще доведе до препоръки и насоки, когато е необходимо, и дори до възможността за налагане на глоби, ако бъдат разкрити сериозни пропуски в цифровата сигурност.

Коментирайки сериозността на атаките, Николаиду предупреди, че всяка организация – частна или публична – трябва да гарантира, че са взети защитни мерки, за да няма пропуски в цифровата сигурност, като по този начин гарантира защитата на личните данни.

Тя обясни, че атаките срещу поземления регистър и университета на Кипър изглеждат по-ограничени, тъй като няма доказателства за изтичане на лични данни.

Киберсигурността привлече подновено внимание по-рано тази седмица, след като държавните уебсайтове бяха офлайн след наводнение на помещенията, където се хостват сървърите.

Обществеността изрази загриженост и опозиционната партия Акел се подигра със заявената цел на правителството за „цифров преход“. Не закъсняха и шеговити коментари в социалните мрежи, асоцирайки сърфиране със сърфисти.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*