Лидерите обсъдиха темата за гражданството

Президентът Никос Анастасиадис и кипърският турски лидер Мустафа Акънджъ се срещнаха в неделя и обсъдиха аспектите, свързани с гражданството.

Срещата продължи около четири часа. За днес понеделник е насрочена друга среща.

След завръщането си в президентския дворец, Анастасиадис съобщи за пресата, че двамата лидери са обсъдили въпроси, свързани с гражданството като законно пребиваване, основните свободи, както и право на глас.

„Мога да споделя с вас, че изглежда съществува уеднаквяване на повечето от тези въпроси“, каза той.

В отговор на въпроса дали Кипърският турски лидер е приел правото на заселване и придобиване на имущество, президентът каза, че „това вече е договорено“. Той добави „ето защо казвам, че е налице значителен напредък. Някои подробности остават да се доизгладят, защото се определят от други спорни въпроси“. Помолен да коментира изказването на Акънджъ, че той има резерви по отношение на това дали кипърските гърци искат двуобщностна федерация и дали те разбират значението на термина, Анастасиадис каза, „ние със сигурност разбираме термина федерация, и аз искам и другите да осъзнаят, че някои предложения не са в съответствие с федерацията, защото те въвеждат елементи на конфедерация“.

Анастасиадис коментира и броят на турските заселници, които ще останат в северната част след обединението и те са 117,545 кипърски турци, които са регистрирани като граждани на Република Кипър, но има и много, които не са регистрирани, около 12 500 души, с което общият брой на кипърските турци е около 130 000. Максималният брой възможни заселници от смесени бракове са не повече от 90 000, каза той. Лидерите са фиксирали гражданство за 220 000 кипърски турци.

Помолен да коментира изявленията на някои партийни лидери, че Република Кипър е в опасност, президентът заяви, че „Република Кипър ще бъде в опасност, ако кипърския проблем не бъде решен“.

Лидерите се опитват да преодолеят пропуските в глави, в които има повече допирни точки, за да се премине към по-трудните обсъжданията на главата за територията, която пък е свързана с имота, сигурността и гаранциите.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*