Ларнака предприема действия срещу комарите, пренасящи болести

Ларнака започна пилотна програма, насочена към борбата срещу нов инвазивен и потенциално опасен вид комари, открит в района.

Известно е, че Aedes aegypti пренася болести като денга, жълта треска, чикунгуня, зика и вирусите на Западен Нил и е установен в Кипър от 2022 г.

За да се пребори с разпространението на вида, здравното министерство обяви, че ще започне да използва „техниката за стерилни насекоми“ (SIT).

SIT включва вземане на мъжки екземпляри от даден вид, в този случай комари aedes aegypti , и излагането им на йонизиращо лъчение, подобно на това, използвано в рентгеновите апарати, докато станат физически неспособни да се възпроизвеждат или станат стерилни.

След това стерилните животни се пускат отново в дивата природа с надеждата, че нарастващата част от мъжките, които не могат да се възпроизвеждат, ще намалят скоростта на възпроизвеждане на вида, докато той ефективно се самоунищожи.

Методът SIT е бил използван в други страни в миналото, като е изобретен за първи път през 1950 г. Здравното министерство каза, че когато техниката е била приложена в Гърция през 2018 г. срещу различен вид комари, резултатите са били видими в рамките на две седмици.

Освен това здравното министерство насърчи хората да продължат да предприемат мерки за защита от комари, включително използване на спрейове против насекоми, мрежи против комари на прозорци и врати и избягване на задържане на вода в градини или външни пространства.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*