Празничен концерт по случай 24 май – празник на българската духовност и културна идентичност

Концертът в Лимасол на 21 май с участието на всички български училища в Кипър събра сънародниците ни от целия остров. Празник на българщината, духа и единението ни поднесоха организаторите от сдружение "Българи зад граница" и БНУ "Паисий Хилендарски"

На 21 май в Лимасол, в амфитеатъра на парк Молос се проведе концерт по случай 24 май – Ден на българската книжнина, просвета и култура. Организаторите от сдружение “Българи зад граница” и БНУ “Паисий Хилендарски” бяха поканили участници от всички краища на Кипър. В празничната програма се включиха танцови състави от  БНУ “Паисий Хилендарски”- Лимасол, БНУ “Никола Вапцаров” – Никозия, БУ “Народни будители”–Паралимни, Българското училище в Пафос, БНУ “Петър Берон”-Ларнака, БНУ “Азбукарче” – Полис, БНУ “Св.Климент Охридски” – Лимасол, БНУ “Родна стряха” – Арадипу, БНУ “Васил Левски”-Дали, танцова формация “Соватчии”, народният певец Добрин Добрев, както и гостуващият от България фолклорен ансамбъл “Капанци” от гр. Попово.

Гости на празника бяха директорът на Изпълнителната агенция за българите в чужбина г-жа Райна Манджукова, заедно с г-жа Ели Башева, координатор за Кипър и Гърция в ИАБЧ, председатели и членове на почти всички български организации и сдружения на острова, сънародници от всички близки и далечни градове в Кипър.

В своето приветствие г-жа Манджукова изтъкна ролята на българските училища за опазване не само на езика и традициите, но и на здравата връзка с България. Тя благодари на родителите за това, че отделят време и средства, за да посещават децата им българско училище. Г-жа Манджукова изтъкна и огромната заслуга, която имат българските учители за съхранението на българската идентичност в чужбина и високо оцени техните усилия и всичко, което жертват, за да има българско училище зад граница.

След официалната част концертът продължи с изпълненията на малки и големи танцьори и певци, възпитаници на българските училища или български самодейни състави от всички краища на острова.

С много настроение участниците представиха своите изпълнения и заслужено получиха бурните аплодисменти на публиката, която се наслади на един истински празник на българския дух и корен и си тръгна развълнувана и заредена с емоции.

Благодарности на организаторите на събитието от сдружение “Българи зад граница” – Лимасол и от БНУ “Паисий Хилендарски”. Адмирации и за на г-жа Таня Христова, която с изключителна скромност и сърцатост, с доброта и търпение, с толерантност и уважение към всеки, успява всяка година по това време да събира все повече българи, за да отпразнуваме заедно 24 май – празникът, символ на всичко онова, за което Иван Вазов с гордост пише “И ний сме дали нещо на света”, всичко онова, което Отец Паисий с пламенното си слово ни призовава да пазим.

Честит празник, българи! Честита българска гордост!  

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*