Консулт: Вие питате, ние отговаряме

Адвокат Весела Йоану отговаря на вашите въпроси

 

Въпрос по телефона:

Отклоних се от гаранцията ми за явяване в съда по наказателно дело срещу мен в Кипър. Регистрирана съм в Англия и се намирам там, какво да очаквам?

Отговор:

Уважаема,

Имате избор, да се върнете самостоятелно в страната, където е наказателното производство срещу вас или да се подложите на принудителната процедура по издаване на лица с висящи наказателни  производства на страната, където е производството.

Ако решите да се завърнете доброволно преди изпълнението на Европейската заповед за арест, ще се ползвате от “бонуси” пред Съда от вашето решение за явяване и процедурата по разглежданото дело ще продължи от там, където е била спряна, заради неявяването ви.

Във втория случай ще преминете през процедура пред местен Районен Съд по задържането ви и по искането на Кипърската Прокуратура за издаването ви на правосъдните органи в Кипър от страната на вашето пребиваване, т.е. Англия.

Принудителният характер на тази процедура подразбира, че ще бъдете задържана под арест през цялото време на производството по вашето издаване, до постановяване от Съда на Заповед по издаването и предаването ви на кипърските власти.Тази процедура има известна продължителност във времето, няма да свърши за ден, два, така че помислете коя от двете възможности да предпочетете.

След завръщането ви, било то доброволно или принудително в страната по висящото производство, не разчитайте, че ще ползвате отново гаранциите за явяване пред Съда. Заради това ваше отклонение ще останете под арест до приключването на процедурата пред Съда.

13 коментара

  1. Искам да попитам, работя в хладилници от 7години, по 12часа.Не издаржам вече, всичко ме боли от студа, искам да напусна работа,но не ми е ясно дали ще получавам от каноникес асфалисис пари като безработен. Ако ме съкратят знам,че ще получа,но ако напусна сам? Благодаря ви предварително.

    • Добре е да прикрепите към предизвестието си към работодателя нещо от лекаря, че имате ревматизъм или че сегашната работа пречи на здравето ви. Ако напуснете сам, първите 6 седмици няма да ви се платят, а след това останалите до шест месеца като безработен ще ви бъдат платени. Това ни дадоха като отговор от соц.осигуряване, но е добре да направите запитване и в Бюрото по труда дали ще ви запишат като безработен.

  2. Здравейте!Искам да Ви попитам,кой лекар може да ми даде предложение за пенсиониране по болест?От 10 г. съм в Кипър и от същите години съм с диабет тип 2,инсулинозависим,с усложнения – диабетна полиневропатия и др.Имам хипотириодизъм,с усложнения.Трудно се движа и ми се подуват болезнено краката.Бях говорила с диабетолога,но само при споменаването за инвалидна пенсия,той ми каза,че не мога да получа такава пенсия,защото е криза!!!Стана и ми отвори вратата.Въпросът ми е,може ли патологът,който ми изписва лекарствата и също е запознат с историята на заболяванията ми,да ми даде документ – предложение за пенсиониране по болест?Благодаря предварително.

  3. Здравейте. Искам да попитам. Направих устна сделка с наследник на имот- къща с двор в Кипър. Наследниците са 3 -ма които са прехвърлили правата си на адвокат да извърши сделката. При устната сделка имам свидетел , но нямам документ -договор за покупко продажба. След 5 дена кипарката наследник реши да продаде имота на друг, на кипарец, за същата сума . Имамли шанс да заведа дело и спечеля само със свидетел.
    Ангел Генов

  4. Здравейте! Ситуацията е следната: работех 3 мес. на кораб, със сключен трудов договор от Кипър. На 13.06 подадох 14 дневно предизвестие за напускане както е по клаузите на договора, който ми се прекратява на 27.06. Обаче на 25.06 по време на т.нар. лоудинг на кораба, което ми е задължение включено в самия договор, аз паднах по стълбите на кораба с кашон в ръце и без никакво специално облекло за този лоудинг или предпазни обувки. Вследствие на падането си нараних левия глезен и като отидох още на същия ден на преглед в Германия ми поставиха диагноза S93.2 G L, което означава скъсване на ставни връзки на ниво глезен и ходило и ми дадоха 3 дни болничен. Аз обаче според предизвестието трябва да приключа договора си на 27.06 с което работодателя ми твърди, че ще ми изплати болничен за 25 и 26, съответно пътя си го поемам аз до България, защото по договора ми отказващата се страна си поема транспортните разходи, но според друга клауза аз ако съм нетрудоспособна както е в случая компанията е длъжна да ми осигури превоз за да се прибера. Веднага на 29.06 в България бях на преглед при ортопед, който потвърди диагнозата ми и в медицинска епикриза описа, че съм нетрудоспособна 1 месец вследствие на тази трудова злополука и че се нуждая на 15тия ден от рехабилитация и физиотерапия. Въпросите са ми следните:
    – това наистина ли е трудова злополука
    – имам ли право на изплащане на някакво парично обезщетение/болничен затова, че съм 1 месец нетрудоспособна и търпя финансови загуби и пропуснати ползи, както и обезщетение за претърпени болки и страдания, при положение, че вече не съм служител на компанията, т.е. имам прекратен трудов договор, но това ако наистина е трудова злополука то тя се случи по време на действащ трудов договор
    – имам ли право да искам връщане на парите за транспортните ми разходи при положение, че имам клауза, че те са длъжни да ми ги платят ако се налага прибирането поради това, че не мога да продължа работата си, или важи първо това, че си ги поемам сама ако искам да прекратя договора си предсрочно както и направих с предизвестие.

    МОЛЯ ЗА ПОМОЩ, ЗАЩОТО КОМПАНИЯТА ТВЪРДИ, ЧЕ НЕ МИ ДЪЛЖИ НИЩО, ЗАЩОТО ВЕЧЕ МИ Е ПРЕКРАТЕН ДОГОВОРА, НО АЗ НЕ СЪМ УБЕДЕНА В ДУМИТЕ ИМ!!!

    • Тереза, къде сте в момента? Със сигурност ви трябва адвокат. Да, това е трудова злополука, независимо че се е случило два дни преди напускането ви. Работодателите ви какви са? Предполагам, че ви плащат социални осигуровки и сте имали някаква застраховка на кораба. И от тази застраховка да ви бъдат платени лечение и физиотерапия. Трябва ви адвокат.

  5. тъй като компанията е със седалище в Кипър доколкото знам ако се стигне до дело то ще бъде подсъдно там. в България съм и наистина ми трябва много добър адвокат. Моля свържете се с мен за съдействие: 0896 470 841

    • Ще ви дам телефонът на адвокат Весела Йоанну в Ларнака (+357 99 336014), българка. Свържете се с нея, за да обсъдите случая.

  6. Здравейте,
    скоро ще стартирам бизнес в Кипър и ще внасям стоки от България.
    Интересувам се дали мога с регистриран автомобил в България да влизам и излизам страната. Ще напускам страната почти всеки месец за да зареждам.
    Тукашните власти на границата ще ми създават ли проблем.

    • Не сме сигурни, че в Кипър ще ви бъде направена застраховка с български номера. Със сигурност ще искат от вас да смените номерата на автомобила с кипърски. Освен това има значение откъде ще минавате граница. Ако пътувате през окупираните територии, ще се смята за незаконно преминаване. Имате изход – да направите застраховката на автомобила в България и със зелената карта да минавате в други страни. Но отново възниква въпросът дали ще ви бъде позволено да пренасяте стоката през окупираните територии и внасяте в Кипър. Всички търговци тук на острова внасят с контейнери през Пирея или друго пристанище. Добре е да се допитате до някой от тях.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*