Комисията за недвижими имоти на север няма средства за компенсации

Ръководителят на Комисията за недвижими имоти (IPC) на север се оплака от липсата на финансиране и подкрепа от страна на Турция и кипърските турски власти. Председателят на IPC Айфер Саид Еркмен заяви, че отношенията между комисията и „правителството“ на север не са добри.

Той каза, че през 2014 г. Турция е предложила на комисията да наложи такса от възнаграждението, което тя е присъдила на кипърските гръцки кандидати.

Бил е съставен съответният законопроект за това, а по-късно осъщият е отложен. След това Турция намалява средствата, отпускани за Комисията за недвижими имоти.

Въпреки тези неблагоприятни условия, Еркмен заяви, че комисията трябва да си върши работата и да оценява кандидатурите на кипърските гърци.

„С решението „Демопулос“ през 2010 г. бяхме официално признати и кипърските гърци нямат към кого друг да се обърнат за компенсация за своите имоти“, каза той.

Непосредствено след решението по делото „Демопулос/Турция“ досиетата на около 1500 заявители са предадени на Комисията за недвижими имоти, но постепенно броят на заявленията намалява. Миналата година са получени само 49 заявления. През първите три месеца на 2017 г. са  подадени само осем заявления. Комисията за недвижими имоти е получила и над 100 заявления за обезщетение за имоти, разположени в оградения град Фамагуста. Комисията е изплатила £ 231.5 млн. лири стерлинги като компенсация на кипърските гръцки собственици на имоти в северната част на страната от създаването си през 2006 г.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*