Комисарят по околната среда се застъпва за градините на покривите

Комисарят по околната среда Антония Теодосиу предложи хората да създават повече градини на покривите, за да помогнат за смекчаване на ефектите от глобалното затопляне.

В приветствието си към техническата лекция за въвеждането на зелени покриви, организирана от Техническата камара Etek, Теодосиу каза, че увеличаването на урбанизацията и концентрацията на сгради са довели до недостиг на зелени площи на нивото на земята .

„Това влошава феномена на градските топлинни острови, както и качеството на въздуха“, каза тя.

Като се има предвид, че повечето човешки дейности са концентрирани в градските райони, тя добави, че е от съществено значение политиките и практиките да се фокусират върху „адаптиране към климатичната криза“ и ограничаване на последиците от нея чрез прилагане на иновативни техники.

Теодосиу каза, че през последните години са били проведени редица проучвания за намиране на най-добрите методи за управление и използване на градската среда, за да направят градовете устойчиви и издръжливи с достатъчно зеленина, по-чист въздух и по-приятна среда.

„Засаждането на покривите за възстановяване или съживяване на общественото пространство е обещаваща практика, особено в гъсто населените градски центрове“, каза тя. Те осигуряват естетическо подобрение, намаляват шумовото замърсяване, подобряват благосъстоянието и физическото и психическото здраве на жителите.“

Зелените покриви действат като естествени филтри и „зелени бели дробове“, като отделят въглерода, намаляват топлинния стрес и подобряват комфорта за жителите.

„Служби, лицензиращи органи, архитекти, инженери и други професионалисти могат да работят заедно, за да интегрират тази практика в политиките за градско планиране и развитие“, каза Теодосиу.

В същото време, допълни тя, трябва да се разгледа въпросът за осигуряване на стимули и най-вече нормативна уредба, която насърчава и регламентира приемането на това решение. Тя призова за повишаване на осведомеността и предоставяне на техническа информация за професионалисти, както и за широката общественост.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*