Кметската сага в Пафос – ще има ли осъдени?

Трети месец продължава разплитането на кълбото от корупция и злоупотреби, а от това излизат наяве много факти и замесени лица и кипърски фирми

Ефтихиос Малеккидис, управителят на Канализация съвет Пафос (SAPA), твърди, че е получавал подкупи за надуване на бюджета на проекта за канализацията на града и е отправил дълга декларация за дознатели по отношение на ролята си в случая.

Явно той ще трябва да извади горещите кестени от фурната на скандали, след като бившия кмет на Пафос Савас Вергас даде изявление миналата седмица, в което твърди, че Малеккидес е мозъкът на схемата за източване на средства и надут бюджет за проекта за канализация на града. Бившият кмет декларира, че се е опитвал да сложи край на тази схема, но е бил изнудван от управителя на   SAPA да си мълчи.

Малеккидес от друга страна твърди, че е станал жертва и че е бил принуден да вземе участие в кръга на Вергас и неговия предшественик Фидиас Сарикас. Сирикас понастоящем депутат на ЕДЕК е отхвърлил твърденията на Малеккидес и вече е дал съгласието си за вдигане на парламентарния имунитет, за да могат следствените органи да си свършат работата.

Според Елефтериос Кириаку, ръководител на следствието по случая, Малеккидес е признал вината си в обвиненията по отношение на 5-та фаза от канализационния проект в Пафос. Той е заподозрян в получаване на рушвети от гръцка фирма за обработка на отпадъци, като е обещал да им осигури договор.

Малеккидес продължава да твърди, че този проект е бил обвит в мъгла от самото начало. Според изявление на следователя Кириаку, още през 2000-та година общински съветници за знаели за въпросния гръцки бизнесмен, който имал връзка с немска компания, която щяла да подаде оферта по проекта и за готовността й да заплати определена сума за осигуряване на договора.

В началото Малеккидес отричал, но накрая признал, че е бил подложен на натиск от страна на двойката бизнесмени. Уверява, че взема за първи път подкуп в кариерата си и го направил, защото имал финансови проблеми. Според него, сделката е била затворена в дома на кипърски подизпълнител, който действал от името на гръцкия бизнесмен.

Следствието продължава.

Със съкращения от СМ

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*