Кипър: Турските военни заплахи сериозно ще навредят на мирните преговори

 

 

Изявление на Председатела на Европейската народна партия (ЕНП), Жозеф Дол

 

Брюксел, 08 октомври 2014 г.

Председателят на Европейската народна партия (ЕНП), Жозеф Дол, направи следното изявление, следствие сигнала, получен вчера от председателя на Демократичния сбор (ДИСИ), Авероф Неофиту, и ръководството на ДИСИ за  опасения за ескалация на военните заплахи от Турция, включващи изпращането на военни плавателни съдове в близост до Кипър “Изключителната икономическа зона (ИИЗ) и, в частност, в близост до местата, където ENI-KOGAS в момента извършват сондажи за природен газ:

“Аз съм удивен от неотдавнашните военни заплахи на Турция, страна кандидатка за членство в ЕС, срещу Република Кипър, държава-членка на ЕС, както и правото да използва нейната изключителна икономическа зона. Заплахите на Турция подкопават енергийната сигурност на ЕС и показват презрение към суверенните права на държава-членка на ЕС. Нещо повече, действията на Турция сериозно пречат и ощетяват действията на ООН в мирните преговори. Сега, повече от всякога, е необходимо да се  постигане цялостно уреждане на кипърския въпрос въз основа на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и принципите, на които се основава ЕС “, подчерта председателят на ЕНП.

“Затова призовавам Турция незабавно да прекрати заплахите си срещу Кипър и да започне да действа като централен фактор на стабилност в Източното Средиземноморие, а не на нестабилност. Ролята на Кипър в областта на енергийната сигурност на ЕС е абсолютно необходима и необратима, каза Жозеф Дол.

Бележка на редактора:

Групата на ЕНП е най-голямата и най-влиятелна на европейско равнище политическа партия на център-дясно, която в момента включва 78 партии-членки от 39 страни, на председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет, 11 на ЕС и шест извън ЕС на държавните и правителствените ръководители, 13 членове на Европейската комисия и на най-голямата група в Европейския парламент.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*