Кипър с една стъпка напред към програмата за премахване на визите за САЩ

Кипър във вторник се приближи с крачка напред към програмата на САЩ за отмяна на визовия режим с подписването на споразумение със САЩ относно засилване на сътрудничеството в борбата с тежката престъпност

Кипър остава една от малкото страни в ЕС, все още изключени от програмата, главно поради липсата на паспорти с биометрични данни. Споразумението, подписано във вторник е една от предпоставките, за да се задвижи програмата напред.

Програмата за отмяна на визовия режим позволява на граждани от държави, които участват в тази програма, да пътуват до САЩ с цел туризъм или за всякакви бизнес причини до 90 дни без да се налага да минават през визовите процедури в посолството. Всеки пътник трябва да попълни електронната система за разрешаване за пътуване (Electronic System for Travel Authorization-ESTA) онлайн плюс малка такса. Правителството на Кипър е изразило своята готовност да започне тази програма, и това е една от причините да се започне издаването на биометрични паспорти.
Споразумението, подписано във вторник от министъра на правосъдието Йоанис  Николау и посланика на САЩ в Кипър Катлиин Ан Дохърти, има за цел да засили сътрудничеството между двете страни в предотвратяването, разкриването, борба и разследването на тежки престъпления, наказуеми с лишаване от свобода повече от една година.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери ще пристигне в Кипър в четвъртък, за да обсъди по-нататъшните двустранни отношения между САЩ и Кипър, както и кипърския проблем и ситуацията в региона.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*