Кипър: Разходите за гориво и електричество ще се повишат с изтичането на облекчителните мерки

Очаква се цените на горивата и тока да поскъпнат от 1 юли след изтичане на облекченията за потребителите, въведени миналата година.

Според постоянния секретар на Министерството на финансите Георгиос Пантели оценка на министерството показва, че мерките вече не са оправдани, тъй като цените на горивата са паднали под нивата от март 2022 г.

Мерките за контрол на инфлацията – замразяване на ДДС върху моторните горива и електроенергията – бяха въведени първоначално през юли 2022 г. до края на годината с две удължения, през септември 2022 г. и април 2023 г.

Сега правителството се подготвя да премахне намалението на данъка, въпреки че депутатите от Disy призоваха за ново удължаване.

Г.Пантели обаче каза пред Alpha News, че от 1 юли цените на моторните горива ще се нормализират, което означава увеличение от около 8 цента на литър.

Що се отнася до сметките за електроенергия, Пантели каза, че и тук ще важи въведеният отново акциз върху горивата за производство на електроенергия. Освобождаването от други такси, натоварващи потребителите, като глоби за емисии, ще бъде преразгледано през есента, според представителя на министерството.

Въз основа на днешните цени на горивата и ако наистина кабинетът реши да прекрати мерките за облекчение, средната цена на безоловния бензин и дизела с 95 октана ще се повиши от 1,38 евро за литър до 1,46 евро за литър.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*