КИПЪР: Профсъюз настоява за платен отпуск по време на загуба и брак

Платен отпуск по време на загуба и брак за по-широкия публичен сектор и служителите в частния сектор беше поискан в сряда от профсъюза за равенство (Isotita)

В писмо до министерството на труда, профсъюзът предложи на служителите да се даде право на до пет дни платен отпуск за тежка загуба в случай на смърт на съпруг/а, родител, дете, брат/сестра или свекър/свекърва.

Този период на отпуск, заяви синдикатът, ще позволи на засегнатите достатъчно време да скърбят и да направят необходимите мерки без допълнителния стрес от работни ангажименти.

Що се отнася до искането на отпуск за сключване на брак, Isotita предложи служителите да имат право на до пет дни платен отпуск, заявявайки, че този период на отпуск ще позволи на бенефициентите да имат време да направят необходимата подготовка и да отпразнуват този важен момент в живота си.

Синдикатът предложи създаването на подобна институционализирана рамка за установяване на отпуск при тежка загуба и брак и предоставяне на свързаните с това обезщетения от социални услуги за частния сектор.

Според тях, такива разпоредби за отпуск и обезщетения са в сила в други европейски страни, като Франция, Испания, Ирландия и Малта, от години.

„Вярваме, че въвеждането на тези разпоредби в Кипър не само ще бъде в съответствие с практиките на други европейски страни, но, което е по-важно, ще допринесе значително за благосъстоянието на всички работници“, се казва в писмото.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*