Кипър: Проверки за некоректни работодатели

Инспекторите на Министерството на труда ще започнат проверки, за да проверят спазването на Кодекса на труда. Основният акцент е върху уволненията, намаляване на заплатите и принуда за напускане на работа.

Последните седмици синдикатите получиха оплаквания за незаконно намаляване на заплатите с 15%-40%, промени в работните графици и уволнения на работници.

В условията на кризата с Ковид19, бяха отпуснати специални държавни помощи на фирмите точно за задържане на персонала и служителите им. Синдикатите изискват държавата да гарантирана работниците запазването на работните им места след края на периода на държавна подкрепа, който е до 12 октомври.

Съществуват обаче сериозни причини да се смята, че при настоящите обстоятелства засиленият контрол върху работодателите ще предизвика сериозно недоволство от бизнеса.

Днес два типа страхове са силни сред получателите на заплати – съкращения и намаляване на заплатите. Рано или късно държавата ще прекрати програмите си за подпомагане и тогава съществува риск от масови съкращения и увеличаване на безработицата, особено в онези компании, където оборотът значително е намалял. Освен това е възможно самият пазар да се промени и идеята за стабилна месечна заплата и точно определени часове труд да остане в миналото и да навлезе плаващ график, според нуждите на работодателя и финансовите възможности на фирмата.

Най-трудно със сигурност ще бъде в туризма, където 15000 хотелиерски работници не са сигурни за работните си места, тъй като този сезон много хотели ще останат затворени до края на годината. И след 12 октомври когато специалните държавни помощи спрат, тези хора ще останат без обезщетение и без доходи.

Бъдещето е неясно за хиляди работници в Кипър, работещи в туризма и обслужващата сфера и никой от сега не може да предвиди мащабите и продължителността на кризата поради Ковид-19.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*