Кипър: Проблеми с кадрите в туристическия сектор

Μεγάλη κίνηση στις παραλίες τις Κύπρου αφού πολλοί συμπατριώτες μας άρχισαν την καλοκαιρινή τους άδεια . Τα φωτογραφικά μας στιγμιότυπα από τον Πρωταρά, Παρασκεύη 7 Αυγούστου 2009.

Кипър се утвърди като важна атрактивна туристическа дестинация и тази година върви към много високи резултати. През последните няколко месеца резервациите надхвърлиха 95% и първите резервации за 2024 г. вече започнаха. Оценката по данни и информация от туристическите агенции, особено от туроператорите е, че интересът с всеки изминал дан се увеличава.

Очаква се новата година да започне по-рано и се предвижда да бъде по-добра от 2023 г. Туристическите пазари се разширяват в Европа, Близкия изток и други страни. Големите туроператори искат от хотелите по-добро разпределение на стаите, докато в същото време нови туроператори включват Кипър в своите програми, увеличавайки търсенето. Въздушната свързаност непрекъснато се разширява, което прави Кипър привлекателна дестинация за повече страни.

Тези констатации са много обнадеждаващи, при условие че се справим ефективно с проблема с липсата на квалифицирана работна ръка за хотелиерството и другия туристически бизнес.

Туристическият продукт на Кипър е конкурентен поради качеството и цената, които предлага, както и многото други добре известни предимства, които предоставя.

Няколко хотела през ноември планират реновации и надстройки с цел поддържане на високото ниво на сградни съоръжения, оборудване, обзавеждане и цифрова инфраструктура, които ще задоволят очакванията на всеки посетител. Колкото по-добри са хотелите и туристическите заведения, толкова по-добри ще бъдат настаняването, обслужването и развлеченията на туристите, които посещават Кипър.

За да се намери достатъчен и специализиран персонал, е необходимо съдействието на всички заинтересовани страни. Необходими са спешно национален план и програма в средносрочен и дългосрочен план и всички агенции трябва да помогнат, тъй като проблемът се задълбочава от година на година. Министерствата на труда, вътрешните работи, финансите, образованието и заместник-министерството на туризма, заедно със синдикатите, Кипърската хотелска асоциация, другите заинтересовани страни и местните власти трябва да проучат и решат проблема, който е ахилесовата пета на туризма.

Приносът на туризма към икономиката на страната винаги е бил и е много висок, поради тази причина Кипър също трябва да подобри образованието, свързано с туристическата индустрия в полза на страната, работниците и туристическия бизнес. Всички получават дял от приходите от идващите на острова туристи и за да има перспектива и по-нататъшно развитие е необходима национална стратегия и политика.

Назначаването на необходимия опитен и добре обучен персонал за заемане на позициите в различните работни места е необходимост и приоритет, за да могат хотелите и хранителният сектор като цяло да изпълняват своите задължения. Кипър не може да си позволи да загуби доброто име, което е изградил, и туристите да си тръгват разочаровани поради липса на обслужване, грижа и обслужване.

Очакванията за туризма през 2024 г. са благоприятни, а през следващата година се очаква още по-добро представяне. От всички заинтересовани страни и държавата зависи да работят заедно, за да гарантират, че Кипър е последователна и качествена туристическа дестинация.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*