Кипър призова САЩ да се изправи срещу Турция

Министърът на отбраната Христофорос Фокаидис

Министър на отбраната Христофорос Фокаидис е казал пред делегация от американски конгресмени, при посещението им на острова, че Кипър очаква Вашингтон да изпрати   по-силно послание към Турция.

Говорейки по време на среща с конгресмените във вторник, министърът подчерта по-специално ролята, която Кипър може да играе като стълб на сигурността, стабилността и регионалното сътрудничество в Източното Средиземноморие, се казва в съобщение за пресата.

Той се позова на приноса на Кипър в международната борба срещу тероризма и новите заплахи и подчерта модернизираната геостратегическа роля на страната и по-специално във връзка с новите енергийни перспективи в региона.

В този контекст, заявява Фокаидис, правителството би искало да се приложи на практика това, което американският вицепрезидент Джо Байдън е описал като “ново стратегическо партньорство на Кипър със САЩ.

“Ето защо ние очакваме Вашингтон да изпрати по-силно послание към Турция”, посочи той.

Говорейки за Турция, той каза, че нейната позиция е не само в грубо противоречие с международното право, но също така е и в разрез с интересите на Кипър и общите интереси на всички страни в региона. Турция, добави той, чрез своето поведение подкопава моралната и политическа основа, на която се основава борбата срещу тероризма.

Фокаидис също говори за необходимостта от вдигне на ембаргото срещу Кипър за закупуване на оръжие и подчерта решимостта на правителството да отговори на всички нови потребности и предизвикателства в областта на сигурността.

Делегацията на Конгреса на САЩ се оглавява от Родни Фрелингхузен и включва Питър Висклоски, Кай Грейнджър, Кен Клаверт, Марси Каптур, Джон Картър и Стив Уомак. Те бяха придружени от посланика на САЩ в Никозия Джон Кьониг.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*