Кипър: Правителството одобри забраната на мобилните телефони в средните училища

Използването на мобилни телефони ще бъде забранено в гимназиите, включително в междучасията, гласи решение на кабинета от сряда. Забраната обаче все още трябва да бъде одобрена от Парламента.

Пълната забрана на мобилните телефони означава, че учениците от гимназиите и лицеите ще имат право да ги носят на училище, но трябва да ги държат изключени, каза министърът на образованието Атина Михаелиду пред репортери след заседанието на кабинета.

Забраната за използване на мобилни телефони ще включва три междучасия на учениците. Някои училища имат шкафчета, които могат да се използват за съхранение.

Тя добави, че тъй като не всички партии са съгласни с тези мерки, окончателният вид на законодателството ще трябва да бъде определен чрез обсъждане в парламента.

На въпрос какво е довело до това решение, Михаелиду каза, че въпросът се обсъжда от известно време, като всички европейски страни вече са забранили използването на мобилни телефони, а също така е имало препоръка от ЮНЕСКО.

„Очевидно е, че използването на мобилни телефони отвлича вниманието на децата от уроците и е свързано преди всичко с увеличаване на престъпността“, добави тя.

По отношение на електронната регистрация на ученици, Михаелиду каза, че в сътрудничество със заместник-министерството на научните изследвания, иновациите и цифровата политика, родителите ще могат да регистрират децата си по електронен път, като използват специален софтуер. Този ход има за цел да улесни регистрацията на учениците, така че родителите да не се налага физически да посещават училището в края на учебната година.

Пилотното прилагане на тази мярка тази година вече е показало много положителни и обнадеждаващи резултати.