Кипър: Полицията е загрижена за зачестилия „секстинг“ в училищата

Чували ли сте за секстинг (sexting)? А може би дори го практикувате, без да подозирате. Секстингът е вид виртуално общуване, което включва изпращане на снимки, клипчета, съобщения от сексуален характер към партньора ни, позната или непозната личност. Понякога е само на ниво флирт в социалните мрежи, но понякога съдържанието на разговора може да се превърне в нещо, което имитира сексуален контакт.

За съжаление, не само „секстингът“ е все по-широко разпространен сред непълнолетните, но и притежанието и разпространението на детски порнографски материали, съобщи полицията във вторник.

Обсъждайки темата по радио CyBC, говорителят на отдела за електронни престъпления, Андреас Анастасиадес, каза, че инцидентите са широко разпространени и изключително обезпокоителни.

„Докато преди извършителите обикновено са били мъже на възраст от 50 до 60 години, сега са замесени момчета под 18 и дори под 16 години“, каза Анастасиадис.

„Инцидентите със „секстинг“ обикновено включват момичета, изпращащи графични сексуални изображения на момчета като вид флирт“, каза говорителят на полицията, който след това се разпространява по-широко, понякога до цялото училище.

Анастасиадес каза, че докато непълнолетните, които разпространяват такива изображения, не го правят за финансова изгода, смущаващата тенденция трябва да бъде маркирана с червен флаг и трябва да изпрати силно послание, че това е сериозно и престъпно деяние.

Полицията призова родителите и непълнолетните жертви или получатели да докладват за подобни инциденти изключително бързо, за да могат те да бъдат ефективно ограничени.

„След като съобщението е достигнало до цялото училище, вече е твърде късно“, каза Анастасиадис.

Началникът на полицията обвини лесния достъп на непълнолетни до законни порнографски материали като „вход“ към сайтове за малтретиране на деца.

Родителите имат трудната отговорност да контролират дейностите на непълнолетните си деца, без да се натрапват или нарушават правото им на личен живот, признава Анастасиадес.

„Често тийнейджърите ще мълчат и ще се примиряват с неудобни ситуации или тормоз, вярвайки, че са способни да се „справят“ със ситуацията сами, но след като случаят бъде докладван на полицията, тяхното облекчение е очевидно“, каза той.

Съобщението дойде след последния арест на 25-годишен преподавател, обвинен в сексуално насилие и тормоз над ученици, който беше задържан в четвъртък.

Случаят беше първоначално докладван от загрижен родител, който си позволи да прегледа публикациите на детето си в социалните медии.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*