Кипър подписа писмо за намерение да закупи френски ракети

Днес, 20/6/23, Кипър заедно с Белгия, Франция, Естония и Унгария подписаха писмо за намерение за съвместна доставка на противовъздушни ракети Mistral.

Писмото е подписано от постоянния секретар на министерството на отбраната Андреас Лукас, който беше в Париж за изложението Aerospace на летище Le Bourget.

Впоследствие той участва в последната част на конференцията за европейската противовъздушна отбрана, проведена на ниво министри на отбраната.

Целта на конференцията беше обмен на мнения относно стратегическите аспекти на защитата на Европа от въздушни и ракетни заплахи.

Лукас заяви, че Европа трябва да подобри своите способности за противовъздушна отбрана, така че да е възможно да се защити срещу целия спектър от въздушни заплахи, който ще включва всички европейски държави.

Той също така отбеляза, че участието в максималната възможна степен на европейската отбранителна индустрия ще намали зависимостите в този чувствителен сектор, укрепвайки европейската автономия и че именно в този контекст Република Кипър участва в съвместната програма за доставки на Mistral.

Конференцията бе закрита от френския президент Еманюел Макрон.

 

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*