Кипър: От 21 май, „новото нормално“ във фризьорския салон

Двата месеца в карантина затрудниха много дами, свикнали поне веднъж месечно да посещават фризьор

Какво да очакваме от тази дата, когато отидем на фризьор?

Министерството на здравеопазването днес издаде инструкции за защитни мерки за фризьорски салони с оглед на очакваното им отваряне на 21 май.

Фризьорите възобновяват работа като част от втората фаза на решението за облекчаване на ограничителните мерки на четири етапа.

Според съобщението на министерството, температурата на целия персонал и клиентите ще бъде измервана и всеки, който прояви симптоми на респираторна инфекция, няма да му бъде разрешено да влезе в салона, но ще бъде инструктиран да се свърже с телефонната линия 1420.

Фризьорите, които принадлежат към уязвимите групи, трябва да останат у дома, ако е възможно, за да се ограничи риска от заразяване.

В по-големите салони персоналът трябва да бъде разделен на две или повече групи/смени, за да се избегне пренаселеност. Задължително не трябва да има повече от един човек на 8кв.м.

Няма да има списания, вестници или рекламни брошури. Препоръчва се плащанията да стават с карта, а плащането в брой, ако е възможно, да се избягва.

Кърпите трябва да бъдат за еднократна употреба или да се свалят и перат при високи температури над 90 градуса след всеки клиент.

Задължително да се ползват чаши за еднократна употреба, ако клиентите пият вода, кафе или друго в салона.

Салоните трябва да осигурят антисептик, съдържащ поне 70% алкохол, който трябва да бъде на видимо място.

Прозорците и вратите на салона трябва да остават отворени.

Инструктират за редовно почистване на повърхностите със сапун или антисептик с помощта на ръкавици и работно облекло за еднократна употреба. Повърхностите, включително седалката и използваните инструменти, трябва да се дезинфекцират след всеки клиент. Отпадъците трябва да се изхвърлят в двойни торби за боклук.

Използването на маска за лице е задължително за фризьорите, но не и за клиентите. Министерството даде подробни указания за правилното използване на маската и ръкавиците.

Инструкциите включват всички членове на персонала като стилисти, чистачки, мениджъри или рецепционисти.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*