Кипър: От 2024-та въвеждат зелено данъчно облагане

Депутатите предупреждават, че обществото не може да се справи с въглеродния данък

Във вторник законодателите предупредиха, че хората не могат да издържат въглеродния данък, който ще въведат в началото на 2024 г., но правителствените служители настояха, че нямат избор.

Въпросът беше обсъден в енергийната комисия на парламента, седмица след като излезе новината, че правителството ще въведе данък върху въглеродните емисии в началото на следващата година – като част от ангажиментите си към ЕС, по-специално националния план за възстановяване и устойчивост.

Депутатите чуха, че финансовото министерство в момента работи с различни правителствени служби по изготвянето на съответните законопроекти.

Насия Симеониду, високопоставен служител в министерството, каза, че „зеленото данъчно облагане“ има за цел „да се справи със слабостите в управлението на отпадъците, водните ресурси и изменението на климата“.

Кипър, каза тя, се нарежда сред трите страни в ЕС с най-високи емисии на парникови газове. Правителството възложи проучване за проектиране и прилагане на „зелена данъчна реформа“ – описана като крайъгълен камък в контекста на Плана за възстановяване и устойчивост.

Според длъжностното лице вече се провеждат консултации между държавните агенции и частния сектор. След изготвянето на законопроектите ще се проведе обществено обсъждане.

Ако данъчната реформа бъде приложена според досегашните препоръки, нейният очакван ефект ще бъде 12% намаление на емисиите.

Симеониду каза, че 49% от емисиите идват от транспортния сектор.

„Зелената данъчна реформа“, добави тя, се въвежда, за да насърчи хората да променят екологичните си навици – вместо да ги натоварва с нови данъци.

Прилагането ще бъде постепенно, от 2024 до 2030 г. Изследователският център на Кипърския университет е в процес на проектиране на компенсационни ползи.

Както беше съобщено миналата седмица от Cyprus Mail , компенсациите може да дойдат под формата на директни парични инжекции и/или субсидии за инсталиране на слънчеви панели.

От своя страна председателят на комисията по енергетика Кириакос Хаджиянис (Диси) изрази учудване, дали кипърците могат да се „справят“ с друг данък в този момент.

Той каза, че правителството не ги е убедило, че налагането на въглероден данък ще доведе до желания резултат. В крайна сметка фондовете, създадени за тази цел – например Фондът за възобновяема енергия – не са направили почти нищо за ограничаване на емисиите.

Включвайки се, депутатът от Диси Авероф Неофиту отбеляза, че Кипър – като остров, изолиран от европейския континент – е трябвало да търси определени изключения от зелените цели на ЕС.

„Зеленият преход е още един инструмент на северняците“, каза той, без да уточнява, „за справяне с инфлацията“.

Депутатът твърди, че Кипър никога няма да има надежден обществен транспорт, тъй като градовете не са проектирани да поемат този тип инфраструктура.

Милионите евро, раздадени „за празни автобуси“, трябваше да бъдат разпределени другаде, което да облекчи домакинствата.

Костас Коста от Акел също упрекна правителството, че възнамерява да въведе нов данък върху горивата във време, когато цените на горивата стават все по-скъпи, с косвен ефект върху цената на основните стоки.

Той призова финансовия министър лично да присъства на предстоящото заседание на комисията, за да обсъдият този много сериозен въпрос.

Разбираемо е, че планираният въглероден данък – и съответните компенсации – са малка част от цялостния стремеж за преразглеждане на целия данъчен режим – включително корпоративния и подоходния данък.

Източник: CNA

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*