Кипър обяви намерение да помогне за възстановяването на Украйна

Министърът на финансите Макис Керавнос

Финансовият министър Макис Керавнос каза в четвъртък вечерта, че Кипър ще помогне за финансирането на възстановяването на Украйна.

Той направи коментар на церемония по подписване в Брюксел, където 16 страни от ЕС обявиха намерението си да участват във фонда ЕС за Украйна на Европейската инвестиционна банка. Общите средства, добавени към фонда, се очаква да надхвърлят 400 милиона евро.

Фондът е предназначен да служи като „временно мостово решение“, за да се гарантира, че Украйна може да финансира проекти за реконструкция, докато не станат налични по-дългосрочни мерки на ЕС.

Той ще улесни изпълнението както на проекти в публичния, така и в частния сектор, като фокусът му е ключова инфраструктура като училища, болници, транспортни мрежи и съоръжения за пречистване на вода и отпадъчни води.

„С оглед на пагубните последици от агресията на Русия в Украйна, усилията на ЕС за подкрепа на възстановяването на Украйна трябва да продължат. Възстановяването на Украйна ще изисква широкомащабни координирани и колективни усилия на всички участници в международната общност. Във времена на криза международната солидарност е от решаващо значение“, каза Керавнос.

Той добави, че „Република Кипър предоставя значителна хуманитарна помощ на украински разселени лица, които са настанени на нашия остров“, и свърза войната в Украйна с кипърския проблем, като оприличи руската инвазия в Украйна с турската инвазия в Кипър.

Франция, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Испания и Холандия вече са поели ангажименти към фонда, докато Кипър се присъединява към Белгия, Хърватия, Дания, Естония и Гърция сред онези страни, които са обявили намерението си да допринесат към фонда, но все още не е финализирана сумата, която ще бъде внесена.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*