Кипър: Нов скок на цените

Повишаването на световните цени на петрола ще предизвика нова вълна от поскъпване на горивата, електроенергията и потребителските стоки. Органът за защита на потребителите, Кипърската асоциация на супермаркетите и Кипърската асоциация на собствениците на бензиностанции призоваха правителството да се бори с това.

Цената на барел петрол Brent достигна 95 долара на 19 септември, но се коригира леко на 20 септември, като падна до 93,54 долара. Кипър е силно зависим от вноса на петрол. Следователно се очаква страната да пострада от тези колебания, като бензинът, дизелът и електричеството са първите потърпевши.

„Тенденцията е очевидна – нарастваща инфлация. Това има отрицателно въздействие върху хранителния сектор“, каза Константинос Карайоргис, директор на Службата за защита на потребителите към Министерството на енергетиката, търговията и промишлеността, пред Cyprus News Agency.

Той отбеляза, че службата продължава да следи пазара и се опитва да предложи нови мерки в интерес на потребителите. Според него в близко бъдеще Министерството на енергетиката, търговията и промишлеността ще обяви плана „Фотоволтаици за всички“ и ще одобри предложението за създаване на така наречената „електронна кошница“.

Прогнозите на Европейската централна банка за инфлацията в еврозоната са доста песимистични. ЕЦБ очаква инфлацията да бъде 5,6% през 2023 г. и това не е границата, ако цените на енергията се покачат още повече.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*