Кипър на второ место в ЕС по брой на младежите, загинали на пътя

Кипър е на второ място в ЕС, когато става въпрос за фатални пътни инциденти, които включват млади хора, каза министърът на правосъдието Йонас  Николау във вторник по време на семинар за безопасността по пътищата.

Той каза, че 35,9 на сто от хората, които са загинали при пътни инциденти през тази година са били на възраст до 25 години.

Досега през 2014 г., 39 смъртни случая са регистрирани в 38 пътни произшествия и 14 от жертвите са били на възраст между 14 и 25 години.

“Тези неприятни статистики правят необходима  общата мобилизация на обществото в борбата да се образоват настоящите и особено младите шофьори”, заяви Николау.

Той каза, че според Световната здравна организация (СЗО) пътни произшествия ще бъдат третата най-голяма причина за смъртност на населението през 2020 г. и че правителството е решено драстично да ги намали чрез приемане на европейската цел за 50-процентово намаляване на жертвите до 2020.

“Сложността на проблема с пътно-транспортните произшествия и неговото социално измерение диктува колективни усилия и участието на всички водачи, така че да бъдат постигнати желаните резултати”, заяви Николау.

Той призова всеки шофьор да се замисли върху последиците от безразсъдното шофиране и да даде добър пример на младите, които сядат зад волана.

Само през юли, седем души са загинали в една седмица от различни пътни инциденти, включително двама 20-годишни младежи и двама тийнейджъри.

СМ

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*