Кипър: Министерството на туризма се насочва към алтернативни пазари

Министърът на туризма Савас Пердиос заяви днес, 18/05/20, че води сериозни и постоянни разговори с кипърските туристически партньори в чужбина, за да получи ясна картина на туристическия сектор до края на май.

Пердиос заяви пред Кипърската агенция за информация (CNA), че ще проведе първата фаза на консултациите с авиокомпании и туристически агенти, докато във втората фаза ще участват министърът на транспорта Янис Карусос и представители на летищния оператор Хермес.

„Целта е да гарантираме, че можем да приемаме туристи от възможно най-много страни. Очакваме да бъде много трудна година“, каза той.

Подобни разговори с авиокомпании и туристически агенти се провеждат от  преди три седмици, но сега ситуацията е много по-ясна и вече може да се мисли за отваряне към чуждестранни гости в близко бъдеще.

Кипър ще се насочи към по-малки туристически пазари като Германия, Австрия, Швейцария, Гърция, Израел и Дания. Очаква се тези страни да свалят по-рано ограниченията от Русия, Англия и Швеция, които имат традиции в туризма с Кипър. Обмисля се опция от последните страни да бъдат привлечени туристи през зимата.

Според С.пердиос, броят на хотелите, които ще бъдат отворени това лято зависи от информацията, събрана до края на май и от решенията, които ще бъдат издадени от здравното министерство.

В момента целта е този сезон Кипър да посрещне поне 30% от туристите, които са дошли миналата година. Цифрата наистина не е оптимистична, „но трябва да сме реалисти и да разберем, че ситуацията, пред която сме изправени, е и трудна, и безпрецедентна “, завърши той.

*

Прогнозите не са оптимистични. Туризмът е основното перо в икономиката на Република Кипър. Слабият сезон вероятно ще остави стотици без работа, вкл. и наши сънародници.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*