КИПЪР: Лято, слънце, море, крадци, Ковид мерки, маски…

Лятото дойде внезапно и ни запари под краката, не само на нас, но и на властите.

В последните дни температурите скочиха изведнъж на 38-39* и всички се устремихме към прохладата на морето или планината.

Вчера от полицията съобщиха за арестуването на двама младежи на 19 и 20г. за кражба на плажни чанти на плаж в Протарас. Няма да закъснеят подобни случаи и в други градове на острова.

В неделя плажуващ се оплакал, че раницата му с лични вещи е открадната на плаж в Протарас. Около 16.30 ч. спасителите на същия плаж забелязали двама младежи да се движат подозрително. Момчетата са спрени от спасителите, които веднага уведомили полицията. Двете момчета са кипърски гърци от Никозия и си признали за кражбата. След броени дни ще бъдат призовани в съда.

От полицията съветват гражданите да вземат мерки за защита на имуществото си на плажа, да не носят пари в брой или ценности, от които не се нуждаят и да носят само необходимите суми. Призовават също да не носят ценни вещи като бижута, часовници, фотоапарати, мобилни телефони и други предмети на плажа. Ако го направят, те не трябва да оставят имуществото си без надзор.

Съветват плажуващите да си сътрудничат, за да наблюдават имуществото на другия до тях и при съмнение за нередности, да подават веднага сигнал към спасителите и полицията на тел.1460.

**

В следващите няколко дни температурите ще останат непроменени. В крайбрежните райони ще се задържат в интервали 32-38*С, а в планините 27°.

В атмосферата се наблюдава леко покачване на праховите частици.

**

От 1 юни се отменя задължителното използване на медицински маски в затворени помещения. Изключение правят институциите с висок риск: болници, старчески домове, закрити институции за уязвими групи, амбулаторни клиники, медицински и рехабилитационни центрове. Маските ще останат задължителни и при пътуване в градския транспорт. На места с много хора носенето на лични предпазни средства се препоръчва на представители на уязвими групи от населението и на тези, които редовно общуват с тях.

От 1 юни са разрешени посещения на пациенти в държавни и частни клиники за максимум двама души на ден (не повече от един човек на посещение). Те трябва да предоставят отрицателен PCR или резултат от бърз тест, валиден за 48 часа. В спешни случаи този брой може да бъде увеличен по решение на администрацията на клиниката.

**

От 1 юни правителството на РКипър отмени мерките за ограничаване на разпространението на коронавирус на двете летища в Ларнака и Пафос.

Това означава, че пристигащите вече не трябва да представят сертификати за ваксинация или отрицателни резултати от тест. Промените влизат в сила от 1 юни. Отменя се и носенето на маски на летището. Впоследствие ако решат, че терминалите са високорискови места, тогава изискването за носене на маски ще се върне. Но засега не се говори за това.

**

Центровете за ваксинация срещу Covid-19 вече няма да работят в събота, съобщи здравното министерство в понеделник.

Те ще останат отворени от 8 до 15 часа от понеделник до петък.

Хората, които желаят да получат ваксина срещу Covid-19, могат да посетят център за ваксинация или да си уговорят среща на онлайн портала за ваксинации.

Ваксината може да се приложи 14 дни след заразяване с вируса, при условие че няма останали симптоми на коронавирус.

Центровете за ваксинация, които в момента работят, са в Държавния панаир на Никозия, Старата многопрофилна болница в Ларнака, здравния център Линопетра в Лимасол, Общата болница в Пафос и Здравния център на Фамагуста.

Центърът за ваксинация също е отворен за обществеността в болница Полис Хрисохус всеки вторник от 9.30 до 14.00 часа.

**

На 1 юни водоснабдяването на Ларнака ще бъде намалено поради ремонт на централната тръба, съобщи бордът в понеделник.

Посочва се, че доставките ще бъдат ограничени за 24 часа от 6.00 часа сутринта в сряда. Призовават се потребителите да бъдат внимателни в изразходването на вода, за да се намали риска от спиране на водата в жилищата им.

 

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*