Кипър: Лекарство за коронавирус, одобрено за котки

Хапчета за лечение на коронавирус при хора вече могат да се използват при котки. Това трябва да помогне за справяне с епидемията от инфекциозен перитонит при животни, причинена от COVID-19.

Министерският съвет разгледа предложението на Министерството на земеделието и реши неизползваните наличности от лекарства за коронавирус да бъдат използвани за лечение на инфекциозен перитонит при котки. Това заяви правителственият говорител Константинос Летимбиотис.

Според наличните данни за целта са разпределени 2000 кутии молнупиравир със срок на годност до 31 декември 2023 г. При закупуване на лекарства всяка кутия струваше 634 евро, в опаковка от 40 таблетки от 200 mg. Министерският съвет реши собствениците на котки да имат достъп до лекарства на цена от 100 евро за кутия. Останалата част от разходите се поемат от Министерството на земеделието и ще бъдат върнати на Министерството на здравеопазването.

От началото на годината заболеваемостта и смъртността сред котките непрекъснато нарастват. Ситуацията наложи намесата на министерствата.

През първите шест месеца на 2023 г. Кипърската ветеринарна асоциация регистрира 8000 клинични случая на инфекциозен перитонит, причинен от котешки коронавирус. За цялата 2022 г. са записани 2800 случая, а за 2021 г. – 1350. Реално може да има много повече болни животни.

Асоциацията на ветеринарните лекари на Кипър е изготвила протокол за употребата на molnupiravir за лечение на котки въз основа на международни препоръки. Препоръчителната доза, в зависимост от формата на заболяването е около 10-15 mg на килограм тегло на котката. Лекарството се приема два пъти дневно в продължение на 84 дни. Това означава, че за целия курс ще ви трябват 1-1,5 кутии molnupiravir.

За да получите лекарство за вашия домашен любимец, трябва да се свържете с наблюдаващ ветеринарен лекар, който ще предпише хапчета. С рецептата можете да отидете в регионалния ветеринарен център и да получите лекарство.

Котешкият коронавирус, който причинява перитонит, е силно заразен при животните, но не се предава на хората.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*