Кипър: Лекарите излизат на стачка на 20 юни

Лекарите в държавните болници ще излязат на 24-часова стачка на 20 юни. Те също така заплашват с нови протести на 2 и 3 юли, освен ако не получат пълна компенсация за отработените часове.

В съвместно прессъобщение лекарският клон PASIDI и лекарският съюз PASIKA заявиха, че усилията за намиране на решение са стигнали до задънена улица. Те обвиниха за това Националната здравна организация.

Бонусите на около 650 лекари специалисти са намалявани на всеки шест месеца, защото Здравноосигурителната организация понижи всички държавни болници с изключение на Никозия в категория 2. Решението доведе до намаляване на финансирането за държавните болници.

Според ръководителя на съюза на лекарите PASIKA Сотирис Кумас, понижението се е отразило и върху размера на полугодишния бонус, който може да достигне 2000 евро. Тази сума беше намалена, което предизвика недоволство.

Обезщетението се изплаща, за да се изравнят доходите на лекарите в ГеСИ и в обществения сектор. Той беше въведен за първи път през 2020 г. и се изплаща стабилно през 2021 г. и 2022 г.

Лекарите в държавните болници получават около 150 000 евро годишно с право на платен отпуск и пенсионни плащания. Самите лекари обаче настояват, че превърналите се в препъни камък бонуси са заплащане за труда им, а говоренето за нивата на заплатите е начин да се избегне темата.

По време на стачката минимален брой лекари ще останат да работят в болниците и ще трябва да се отзовават на спешни повиквания. Редица хирургически операции са отложени за други дати.