Кипър: Затягане на мерките срещу COVID 19

Полицейски час, двойни глоби, едно излизане на ден!

Министърът на здравеопазването Константинос Йоаноу обяви  полицейски/вечерен час между 21:00 и 6 часа сутринта като част от непрекъснато затягащия се набор от мерки за ограничаване на движението

Новите мерки ще бъдат в сила в 6 часа сутринта във вторник 31/03/2020 и включват:

  1. Глобата за лицата, които не са спазили забраната за движение, е удвоена до 300 евро.
  2. Вечерният час ще важи за всички, с изключение на тези, които трябва да бъдат на работа през тези часове, а те представят формуляр за потвърждение, подписан от техния работодател (Формуляр A).
  3. Хората могат да напускат домовете си само веднъж на ден и само след получаване на разрешение след изпращане на текстово съобщение на номер 8998. Само хората над 65 години ще могат да попълват отпечатания формуляр (Формуляр В).
  4. Посещенията и събиранията по домовете също са забранени, каза той и добави, че във всеки дом трябва да бъдат само живущите.
  5. Супермаркети, пекарни, месари и други магазини за продажба на дребно ще бъдат затворени в неделя. Павилионите могат да останат отворени в неделя, стига да не продават артикули, които обикновено се намират в магазините.
  6. В превозните средства еразрешено да има само до три лица, включително водачът. Това включва частни превозни средства и таксита.

**

Той също обяви, че ще бъдат въведени по-строги контроли за диагностицираните с коронавирус и които са в самоизолация. От здравното министерство обмислят електронно наблюдение.

От вторник работата на туристическите агенции също ще бъде спряна, както и на компаниите, които предоставят самолетни услуги, с изключение на товарни полети.

Ще има известно облекчаване на разпоредбите за кипърски граждани и постоянно пребиваващи, които са в чужбина и искат да се върнат. Министърът каза, че тези, които са пътували в чужбина по медицински причини с придружители, както и студенти, принадлежащи към уязвими групи, са освободени от представяне на здравен сертификат, че нямат коронавирус, за да могат да влизат в страната.

След завръщането си те ще бъдат настанени в 14-дневна карантина, освен тези, които са били в чужбина по медицински причини. Те ще бъдат в самоизолация у дома.

Изключението за студенти се отнася само за тези, които учат в чужбина, които са сред уязвимите групи, както е определено от здравното министерство, например тези с хронични заболявания и диабет.

Студентите в уязвимите групи ще трябва да представят потвърждение, издадено от тричленен медицински съвет, на което ще трябва да представят медицински сертификати относно тяхното състояние/заболявания. Заявленията трябва да се подават до медицинската асоциация на  cyma@pis.cyma.org.cy.

„Ако е необходимо, републиката ще наема чартърни полети от Атина и Лондон за връщане на пътниците, принадлежащи към горепосочените категории“, каза Йоану

Властите ще използват и квартални наблюдателни групи.

Новите мерки са след смъртта на друг човек в неделя и потвърждаването на 35 нови случая, по-голямата част от които се отнасят до предаването на вируса в семейна среда от лица, които не са се ограничили.

Според властите някои продължават да игнорират забраната за движение.

Говорителят на здравното министерство Маргарита Кириако каза пред държавния телевизионен оператор CyBC в понеделник, че има спад в случаите на лица, пристигнали от чужбина, и увеличение на тези между контактите.

Тридесет и един от 35-те нови случая, потвърдени в неделя, се отнасят до контакти, каза Кириаку, като добави, че един човек с коронавирус е предал вируса на 15 други, защото е нарушил мерките.

Кириаку каза, че някои настояват да си провеждат домашните сбирки или да посещават приятели и семейство, въпреки че те са забранени.

Говорителят на полицията Христос Андреу също каза, че е имало случаи, в които семейства с деца са намерени да пазаруват в супермаркетите. Това е абсолютно забранено, каза той.

Той каза, че между 24 март, когато е въведена забраната за движение, са глобени 1849 лица.

Само за уикенда са подадени 288000 СМС-са за излизане от дома.

До момента в Република Кипър има 230 потвърдени случаи на коронавирус, като пет от тях са в британските бази.

130 от потвърдените 230 случая са се заразили от контакт с друг болен.

22-ма от болните са се възстановили напълно.

**

Президентът на държавния лекарски съюз, Сотирис Кумас в понеделник спешно призова хората да останат вкъщи. В обръщението си, той каза:

“Нашата работа вече е изключително трудна, болниците всеки ден са с все по-голям брой пациенти“.

Кумас добави, че ситуацията ще стане неуправляема, ако броят на пациентите, които се нуждаят от хоспитализация, се увеличи.

„Трябва да запазим силата на нашите лекари. Оборудването ни е ограничено и трябва да го използваме за най-спешните случаи “.

Досега десет лекари в Кипър са се заразили с вируса.

Първата партида маски и медицинско защитно облекло ще пристигне от Китай в събота.

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*