Кипър: Забранява се със закон изхвърлянето на лекарства с битовите отпадъци

След одобрението на проектозакона за забраната за изхвърляне на лекарства заедно с битовите отпадъци бяха получени първите разяснения.

Как и къде ще се предават лекарствата за изхвърляне?

Безопасното изхвърляне на нежелани фармацевтични продукти с изтекъл срок на годност трябва да се регулира от местните власти. Това заяви лидерът на Зелената партия Хараламбос Теопемпту. Подробности съобщава Cyprus Mail .

Припомняме, че парламентът прие закон, според който вече е забранено изхвърлянето на лекарства в кофата за боклук или в канализацията. Вместо това те трябва да бъдат предадени в специални събирателни пунктове.

Заедно с този законопроект парламентът гласува единодушно създаването на организация с нестопанска цел, която ще поеме обезвреждането на фармацевтични продукти. Процесът трябва да бъде организиран в съответствие със законодателна и регулаторна рамка, подобна на тази, която вече е в сила за електроника, батерии и други рециклируеми материали.

Точните подробности все още не са уточнени, но се очаква да бъдат монтирани специални контейнери вътре или извън аптеките. Хората ще трябва да отнасят старите лекарства в предварително определено време.

В допълнение към предотвратяването на замърсяването на околната среда с остатъци от лекарства, тази система може да даде представа за това как се използват лекарства в Кипър, включително тези, които се продават без рецепта. Местните власти ще имат право да проверяват дали жителите изхвърлят стари лекарства в боклука. И да вземат мерки, ако се установи, че не се спазват новите правила.

Според президента на Кипърската фармацевтична асоциация Елени Пиер, аптеките са подкрепили законопроекта по принцип. Но начинът, по който се прилага новата мярка, предизвика сериозни опасения сред представителите на индустрията.

Фармацевтите са недоволни, че са оставени извън някои важни дискусии при вземането на решения. Един от въпросите беше дали самите аптеки биха се възползвали от безплатното изхвърляне на собствените си неизползвани запаси с изтекъл срок на годност.

Вторият въпрос е дали аптекарите ще трябва сами да сортират събраните лекарства.

Трети въпрос: Някои лекарства изискват специален отчет, като тези, класифицирани като наркотици.

Според нея, скоро ще се проведе среща с министъра на здравеопазването Попи Канари, след което ще започне процесът на по-подробни дискусии относно лицензирането на аптеките за събиране на лекарства.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*