Кипър е на 10-то място по подадени молби за убежище

От всички страни в ЕС, Кипър се класира на 10-то място по брой заявления за убежище, почти 2000, които са получени през миналата година.

Предвид територията на страната, броят на лицата, търсещи убежище в Кипър е значителен. За да се справят с притока на бежанци, Европейската служба за подпомагане на бежанците (EASO) и Кипър подписаха специален план за съвместна дейност и подкрепа.

“Изпълнението на първата мяркаот плана е подкрепав областта нанастаняването и откриването на център за търсещите убежище, което започнапрез юли2014г. с центъра в Кофину.

Също така закона за правната помощ в Кипър е променен от юли 2014г. и сега безплатна правна помощ получават кандидати, на които им е предоставена субсидирана закрила, но искат статут на бежанец. Преди промяната на закона, на безплатна правна помощ са имали право лица, чиято молба за статут на бежанец е отхвърлена.

Кипър също ще трябва да намери разрешение и на проблема с непридружените, непълнолетни лица търсещи убежище. Техният брой се е увеличил рязко. През юли 2014г. в Никозия бе открит детски приют „Дом за надежда” с капацитет да поеме 24 малолетни лица без придружител. Все още има опасения по отношение на достъпа на деца до процесуално представителство по време на процеса на предоставяне на убежище. Тези трудности се очакват да бъдат преодолени със законопроект.

reklama-Yana-supermarket-rus-bg-new-2 copy

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*