Кипър е изправен пред извънредно положение

Нови мерки на правителството за овладяване на кризата с киронавирус

Днес, 15/3/2020, на извънредна сесия, правителството на Република Кипър обсъди и одобри икономически пакет от мерки  за облекчаване на натиска върху икономиката следствие обявената пандемия във връзка с COVID19.

Новите мерки са още по-строги в сравнение с обявените на 13/3/20 и на практика блокират/спират почти всички отрасли.

  1. Считано от 16март от 18:00ч., т.г. до 30 април т.г. ще се допускат за влизане само граждани на Република Кипър и такива, които имат разрешение за пребиваване в страната. Те, (независимо дали са кипърски граждани, граждани на ЕС или трети страни) задължително трябва да представят и медицинско удостоверение, издадено от лицензирана лаборатория от страната на пристигане, че не са заразени с COVID-19. Удостоверението трябва да е издадено до 4 дни от датата на влизане на територията на Република Кипър. Всички влизащи на територията на Р Кипър задължително ще бъдат поставяни под 14-дневна карантина в специално обособени за целта хотели и приемни центрове, с цел да се ограничи разпространението на коронавирус. Медицинското удостоверение трябва да е преведено (на английски или гръцки език), но без Апостил.
  1. Той също обяви спиране на дейността на частния бизнес, включително универсални магазини, нощни клубове, хотели и молове и пакет от стимули за 700 милиона евро за подпомагане на икономиката.
  2. Хилядите кипърски студенти, които в момента са в чужбина, ще получат обезщетение от 750 евро, за да останат в страната на своето обучение по време на Великденската ваканция.
  3. Всички частни фирми като кафенета ще бъдат затворени от понеделник за четири седмици.
  4. Решението за спиране на работа обхваща търговски центрове, универсални магазини, кина, театри, библиотеки, музеи, археологически обекти, магазини за залагания, казина, спортни заведения и клубове, тематични паркове, бръснарски и фризьорски салони, козметични салони, кафенета, барове, както и всички заведения, предлагащи храни и напитки с изключение на тези, които извършват само доставка.
  5. Супермаркети, аптеки, частни здравни услуги, пекарни, павилиони и бензиностанции ще останат отворени при определени условия.
  6. Хотелите трябва да преустановят дейността си до 30 април. Ще им бъдат предоставени шест дни, за да могат да обслужват наличните си в момента гости.
  7. . Като част от мерките архиепископ Хрисостомос призова хората да избягват църквите в продължение на три седмици

Очаква се да бъдат обявени и мерки за обществения транспрот.

Президентът заяви, че новите мерки са насочени към „опазване на общественото здраве и гарантиране на икономическото оцеляване на работещите хора, бизнеса, икономически уязвимите групи и икономиката като цяло“. Правителството е възможно да вземе и други решения или ограничения, ако сметне, че е необходимо, предвид постоянно променящата се обстановка.

Здравеопазването ще получи 100 млн.евро като допълнителна помощ за набиране на оше персонал, медицинско оборудване и линейки.

Финансовото министерство обяви пакет от стимули в размер на 700 млн.евро.

Пакетът включва серия от мерки, обхващащи въпросите на здравеопазването, финансите и труда, валидни от 16 март до края на април.

Тези мерки включват намаляване на ДДС от 19% на 17% за два месеца. Предвиденото от 01/03/2020 увеличение на здравните вноски към ГЕСИ  се спира за два месеца, като според правителството, това наяма да повлияе на срока за изпълнение на втората фаза на ГЕСИ, която се очаква да започне от юни, включваща и болничната помощ.

Ще бъде поставен таван върху продукти като дезинфектанти, маски, сапуни и антибактериални гелове, за да се предотврати спекулацията.

От вторник държавните служители ще работят от дома си, когато това е възможно.

Мерки за подпомагане на работниците и уязвимите групи от населението

Социалното министерство в лицето на министър Емилианиду също обяви своите мерки с месечен бюджет в размер на 20 млн.евро и се очаква да обхване 50 000 души.

Те включват предоставяне на четириседмичен „специален отпуск“ на родители, работещи в частния сектор, за да се грижат за децата си до 15 години поради спирането на училищата.

Разрешението ще бъде предоставено на един от двамата родители. „Специалният отпуск“ ще бъде предоставен на родители, които не могат да работят от вкъщи или работят на гъвкав график. Разрешението ще бъде предоставено след консултация с работодателя при поискване.

Това разрешение се отнася и за родителите на хора с увреждания, независимо от възрастта, при условие че те не получават помощ за грижите си.

За публичния сектор ще бъдат предвидени мерки за замяна на служители, които трябва да бъдат на работа, но трябва да останат вкъщи, за да се грижат за децата си.

Министър Емилианиду каза също, че ще бъдат създадени доброволчески звена, които да помагат на възрастните хора и други уязвими групи за набавяне основни неща.

Бяха обявени и редица мерки за подкрепа за предприятията, които ще помогнат на работодателите да избегнат уволненията, включително „схема за спиране на експлоатация“ за предприятията, които или ще трябва да преустановят дейността си, или са наблюдавали спад на оборота им с над 25 на сто. Това ще позволи на засегнатите служители да получават обезщетения за безработица, докато дейността на бизнеса е спряна.

Обявена е и схема за 10 милиона евро за подкрепа на малкия бизнес, в който работят до петима души, които да субсидират 70 на сто от заплатите на служителите

Общо 3 млн.евро ще бъдат отпуснати като надбавка, равна на пълна заплата на около 5000 души, работещи по договори в следобедните и вечерни програми на министерството на образованието.

Средна месечна помощ от 800 евро ще се предоставя като отпуск по болест на лица със здравни проблеми. Помощта ще бъде дадена и на лица, които са принудени да се въздържат от работа, за да бъдат под карантина, под медицински надзор или самоограничение под телефонно наблюдение.

Министерството на образованието обяви, че ще стартират програма за онлайн обучение. Учениците и родителите ще бъдат информирани за това чрез съобщение, което се очаква да бъде публикувано на уебсайта на министерството.

“Времената са критични”, заяви Н.Анастасиадис и добави, че това, което е необходимо, е чувство за отговорност и социална солидарност от страна на всеки поотделно, за да се справим с критичната ситуация.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*