Кипър е доволен от резултатите на срещата на върха между Турция и ЕС

Правителството на Кипър изрази задоволството си относно резултатите от срещата на високо равнище между ЕС и Турция, която се проведе в неделя в Брюксел, с акцент върху бежанската криза и ролята на Турция в ограничаване притока на бежанците към Европа.

На срещата на върха ЕС-Турция, Анкара се съгласи да помогне на ЕС за спиране на потока от бежанци, в замяна на 3 млрд. евро и възобновяване на присъединителните преговори.

Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви в неделя вечерта, че ако кипърският въпрос се реши в следващите месеци, то членството на Турция в ЕС ще се превърне в реалност през следващите години. ЕС се съгласи да даде на Турция 3 милиарда евро, за да се справят с бежанската криза плюс обещание да се започнат дискусии по глава 17 – икономика – а също и да се подготвят други глави за обсъждане. Въпросът за безвизовите пътувания до Европа през 2016 г. също ще бъде обсъден.

Юнкер сподели, че е оптимист за разрешаване на кипърския въпрос след посещението си през юли и че през следващите месеци трябва да се предприемат едни от най-важните стъпки и решения.

„Нещата се развиват в правилната посока и ние сме благодарни за това, но са нужни двама, за да танцуват  танго …”, каза той.

Кипър наложи вето на редица глави на Турция през 2009 г.: 2-Свободно движение на работници, 15-Енергетика, 23-Съдебната система и основните права и свободи, 24 – Правосъдие, свобода и сигурност, 26-просвета и култура, 31-сигурност и отбрана.
Допълнително още осем глави са блокирани от ЕС, тъй като Турция отказва да отвари своите пристанища и летища за кипърски трафик.

Юнкер заяви в неделя вечерта, че ЕС ще разгледа отварянето на определен брой глави включително глава 24.
Кипър не е единствената страна, която не е съгласна с отварянето на нови глави.
Франция е блокирала пет глави, а Гърция също е замразила, главата отнасяща се до външната политика.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*