Кипър: Един милиард евро ще бъдат изразходвани за климатична неутралност

Ключови кипърски общини имат за цел да похарчат един милиард евро за над 300 проекта за постигане на климатична неутралност до 2030 г., съобщава CyprusMail.

Кметовете на Лимасол, Строволос, Арадипу информираха заместник-министъра на президента за съвместните си усилия, като кметът на Лимасол Никос Николаидес го приветства като „много значимо, историческо развитие“. Община Пафос също е част от групата.

Общините обединиха усилията си, за да осигурят финансирането, като се аргументираха, че трансформирането на ключовите сектори на енергетиката, сградите, транспорта, кръговата икономика и управлението на морето са в центъра на общия стремеж към климатична неутралност.

Николаидис подчерта, че участието на обществеността е от решаващо значение, заявявайки, че едно правилно информирано общество ще приеме значителните промени, които трябва да бъдат направени.

„Говорим за големи крачки напред, трансформация на местните общности към по-добро“, добави той.

Помолен за подробности, кметът на Лимасол каза, че техните цели ще бъдат постигнати чрез надграждане на електрическата мобилност, насърчаване на планове за устойчива градска мобилност, създаване на паркове, засаждане на повече дървета, изграждане на енергийна ефективност и адаптиране на сектора на корабоплаването.

Той подчерта, че дигиталната трансформация също има ключова роля и ще присъства във всички сектори.

Четирите общини се надяват, че ако проектите им получат зелена светлина, ще постигнат климатична неутралност до 2030 г. – като част от европейската програма за 100 климатично неутрални и интелигентни града в ЕС.

Николаидис обяви, че са готови да представят плановете си на съответните органи на Европейската комисия.

„Не сме сами в това усилие, имаме подкрепата правителството“, каза кметът.

Той добави, че през последната година е имало решаваща координация между водещите университети и изследователски институции в страната за това как проектите могат да постигнат климатична неутралност.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*