Кипър: Държавните болници са препълнени

Причината е увеличаването на случаите на хоспитализация за грип и коронавирус. Най-голямо натоварване има в  отделенията по пулмология.

От здравното министерство полагат всички усилия за оценка на ситуацията и предприемане на необходимите мерки. Една от тези мерки е пациентите с вирусни инфекции да се преместват в други отделения.

В момента в Кипър има 96 пациенти, хоспитализирани с коронавирус, от които шестима са интубирани. Десет са в интензивни отделения.

Очаква се в близките дни епидемията от респираторни инфекции да се влоши и поради връщането на учениците в училищата.

От Здравното министерство призовават гражданите да спазват предпазните мерки. Лекарите умоляват родителите да не водят децата си на училище, ако са болни. Това е една от най-важните мерки, които ще намалят предаването на вирусни инфекции в пиковия сезон.

Очаква се всеки момент да бъдат обявени антиковид мерки, които ще касаят предимно летищата и пристигащите пътници на острова.

Според професор Петрос Караянис, няма място за безпокойство, тъй като не става въпрос за нов щам на коронавирус, а за подвариант на омикрон. „Въпреки това, ако имунитетът в обществото падне до достатъчно ниско ниво, вирусът ще намери начин да се разпространи“, предупреждава той. Експертите отново напомниха колко е важно навременната ваксинация.

По данни на Министерството на здравеопазването делът на напълно ваксинираните над 60 години е 86,7%. 27,5% са получили четвърта доза. А жителите на 60 и повече години, получили пета доза, са 5,5%. Напълно ваксинирани са общо 86,1% от пълнолетното население, или 73,7% от всички жители на страната.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*