Кипър: До края на годината-климатици във всички училища

Първите климатици ще се появят в училищата преди края на годината. Това заяви министърът на образованието Атина Михайлиду.

Тя каза, че устройствата ще бъдат инсталирани „въз основа на критерии за безопасност на учениците, сградите и свързаната с тях инфраструктура“.

„Разработихме тригодишен план за инсталиране на климатици, който ще се изпълнява от 2024 до 2027 г. Той е адаптиран към екологичните проблеми, които възникват във връзка с този проблем“, каза Михайлиду.

Проблемът с липсата на климатици в училищата е един от най-острите за кипърската образователна система. Тя е пряко свързана с комфортните условия за обучение през топлите месеци и доброто самочувствие на учениците.

Решаване на проблема с топлината в класните стаи обещаха много предишни министри на образованието. Но не всички са съгласни с поставянето на климатици в класните стаи. Факт е, че климатиците няма да са евтини, те ще бъдат полезни само в най-горещите месеци. Освен това те могат да причинят повишаване на заболеваемостта при децата.

Поради тази причина Кипърската камара за наука и технологии първо предложи екологична модернизация на училищните сгради: поставяне на топлоизолация на стени и покриви и засенчване с тенти.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*