Кипър: Бежанците трябва да вземат решение по своя статут  

Центърът на бежанците все още е дом на 278 сирийски бежанци от септември

Бежанците, спасени от един риболовен траулер през септември не може до безкрайност да останат като гости в Кипър и трябва да напуснат острова или да потърсят убежище за легализиране на тяхното присъствие тук, заяви в понеделник министърът на вътрешните работи Сократис Хасикос.

“Ние им обяснихме, че те трябва възможно най-скоро да пуснат молби за убежище, за да се узакони присъствието им тук, а след това ще видим какви ще са следващите стъпки,” заяви пред журналисти министърът.

Властите информираха бежанците, че не могат да останат на острова за неопределено време, докато техният статут е неясен, добави той.

Министърът е бил помолен да коментира случая пред местните медии, когато казармите в Кокинотримита станаха временно убежище за сирийските бежанци, където той коментира, че на 28 декември лагерът трябва да бъде затворен.

Според в-к Филелефтерос,епископството на Tamassos – една от групите, предоставящи помощ на бежанците, не е съгласно със затваряне на казармите “, тъй като хората няма къде да отидат.

От общо 337 бежанци, 278 останаха в Кипър.Двадесет са получили виза и заминават за Бразилия, други 20 са поискали политическо убежище и други напуснали през окупираните територии.

По-голямата част от тях са поискали да отпътуват за страни от ЕС, най-вече Германия и Швеция, а някои са се завърнали у дома.

Бежанците са плавали от Сирия за Италия, когато са се оказали в опасност в бурното море. Прибрани на 50 мили от Пафос от круизен кораб, бежанците бяха свалени в пристанище Лимасол, а оттам извозени в бежанския лагер в Кокинотримитиа.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*