Кипърци подкрепиха гръцкия вот на митинги

В събота стотици кипърци се събраха пред сградата на Европа в Никозия и изразиха своята солидарност и подкрепа за гръцкия народ и неодобрението си на политиките за строги икономии на Европейския съюз и Международния валутен фонд

Хората размахваха кипърски и гръцки знамена, както и плакати с надписи “Устойчивост на политиките за строги икономии на МВФ и ЕС”, “Уважение народния суверенитет” и “Солидарност с гръцкия народ”.

Митингът бе организиран от комунистическата партия АКЕЛ и движението срещу възбрани, а на него присъстваха лидерът на партията Андрос Киприану, депутати, членове на Европейския парламент и други.

Говорейки на митинга, Киприану осъди като “провокативна, неприемлива и недемократична” позицията на лидерите на Европейския съюз спрямо Гърция и гръцкия народ.

Той добави, че тяхната позиция разкрива истинското лице на “неолибералния консервативен капиталистически модел”.

“Ние няма да спрем да се борим за по-добро бъдеще за мнозинството, а не само за малкото” избрани”, каза той.

Той твърди, че гръцката реалност, оформена от политики, приети от 2009 г. насам, е била 1,5 милиона безработни, по-голяма пропаст между богатите и най-бедните, повече от половината нови трудови договори включващи работа на непълно работно време, увеличаване на бедността и повече самоубийства.

В същото време, подобен протест се проведе пред сградата на Общинския съвет в Пафос.

Хората скандираха: “Европейският съюз ще погребе Гърция, но Гърция винаги може да бъде възкресена.”

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*