Кипърски гърци и кипърски турци ще залесяват заедно в Тродос

А дали българите в Кипър ще се включат в тази инициатива?

Днес в разговор с Петрос  Теохаридис, журналист във в-к Филелефтерос изразих мнение, че ако българите в Кипър не сме участвали в гасенето на пожарите, то бихме могли да се включим в акция по залесяването на засегнатите райони. Казах го от свое име, знаейки, че хиляди българи лете търсят сенките на вековните борове на Тродос, а зимата водят децата си да докоснат снега. Постват хиляди снимки в социалните мрежи и показват, че Кипър все пак не е пустиня, че и тук има обичаните от нас борови гори, напомнящи ни за Рила и Пирин.

Cyprus-Mountains2

Изразявайки това мнение, нямах идея за провежданото в този момент събитие в Никозия между политическите партии от двете страни на острова…

DSC_0358

А точно днес, ПП на гръцките и кипърските турци обещаха да работят заедно за повторно залесяване на всички области, засегнати от огромния пожар в района Solea на планината Тродос.

Страните изразиха своята загриженост във връзка с пожарите и солидарност за жителите на района. Изразиха дълбоката си скръб за загубата на два живота.

Те призоваха всички кипърци и от двете страни на разделения остров  да участват активно и да подкрепят с всички усилия горите и околната среда, които са общи и обещаха да работят заедно за повторно залесяване на всички засегнати от пожара райони в Кипър.

Едно чисто човешко, хуманно и разумно решение, защото природата е на всички. И сме длъжни да я пазим, за да има след години дървета, под чиито сенки да играят и внуците ни.

Днес голяма част от тези красиви гори са опушени, обгорени, унищожени. Пак заради човешката безотговорност и немарливост… Реших да поместя снимки, които да не показват пожарите, а това, което изгубихме за четири дни.

Природата е за всички ни, за нас и за тези, които ще дойдат след нас!

Българи в Кипър, ще участвате ли?

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*