Кипърските фермери протестират пред Дома на ЕС

Земеделските производители протестираха в четвъртък в Никозия и Пафос, последвайки примера на много от европейските си колеги, които излязоха на улицата, за да изразят загрижеността си относно зелените политики на ЕС.

Протестите започнаха в 10 сутринта както в столицата, така и в Пафос.

В столицата фермерите се събраха пред Дома на Европейския съюз на авеню Виронос, където раздадоха плодове на минувачите. Те изпратиха исканията си до Дома на ЕС.

В сряда полицията в Никозия предупреди за предстоящ хаос в движението, защото фермери от целия остров организират протест със своите трактори и други селскостопански машини. Шофьорите бяха призовани да избягват ненужни пътувания, като се посочваше, че ще има затваряне на пътища по маршрута, по който ще минат протестиращите.

Министърът на земеделието Мария Панайоту коментира, че правителството ще е зад фермерите, а не срещу тях.

Според Панайоту, правителството непрекъснато обменя мнения с организациите на фермерите, за да работят заедно в това усилие и има заделени средства от 354 милиона евро, които трябва да бъдат отпуснати.

Четири милиона евро вече са отпуснати за подпомагане на производството на зърно и картофи, 47 милиона евро за разширяване на субсидиите и 50 милиона евро за инвестиции.

Тя увери, че правителството ще продължи да поддържа връзка с фермерските организации за решаване на проблемите им.

Организациите на фермерите настояват за среща с президента Никос Христодулидис, за да обсъдят с него въпроси за подкрепата.

Миналата седмица фермери от Пафос организираха протест на пътя между Амаргети и Статос в знак на  солидарност с демонстриращите европейски фермери .

Фермери от цяла Европа се спуснаха към Брюксел  през последните дни,  разгневени от новите екологични разпоредби и търговски споразумения,  позволяващи евтин внос на продукция, за да подкопаят европейските ферми.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*