Кипърските училища затягат мерките за сигурност

Кипърските училища затягат мерките за сигурност. Правителството одобри редица нововъведения, предназначени да решат този проблем.

От януари родители и настойници ще ползват специални пропуски, с които ще могат да влизат в училището на детето си. Пасовете ще се издават в учебните заведения и ще се изисква представянето им всеки път, когато родител взема детето си от училище.

Предлага се и издаването на карти на посетители, които ще се издават на входа, а след приключване на визитата, ще бъдат връщани на изхода, като всеки посетител ще бъде записван в специален регистър.

В редица образователни институции са започнали подготовката за инсталирането на огради и издаването на необходимата документация за търга. Според Илия Мараджис, служител на Министерството на образованието, отговарящ за безопасността и здравето, всяко училище ще търси самостоятелно изпълнител, който ще трябва да инсталира видеокамера на входа заедно със съответните огради. Министерството вече е отпуснало от своя бюджет сума за разходите, които ще бъдат направени от всяко училище.

Образователното министерство ще отпусне средства за всяко училище, за да може да наеме охранител. Той трябва да бъде на входа на училището всяка сутрин, от 7 до 8 часа (времето на пристигане на децата). Обсъжда се опция охраната да присъства и след кая на часовете, когато родители или настойници ги прибират у дома.

Липсата на мерки за безопасност на учениците стана очевадна след инцидент, при който непознат отвлече две деца от училище в Ларнака . Спомнете си – в края на септември един 35-годишен жител на квартал Камарес (Ларнака) отвлече две единадесетгодишни момчета от училище, взе ги с кола до дома си и им даде сънотворни хапчета. Полицията успя бързо да реагира и благодарение на свидетелските показания, намери мястото и освободи децата.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*