Кипърските турци искат газ за мир

Мирно споразумение в Кипър не е възможно, освен ако кипърските гърци не сключат сделка за проучване на природен газ с подкрепяната от Турция отцепническа държава в северната част на острова, каза главният преговарящ на кипърските турци.

Природният газ в морето край Кипър, който е разделен от 1974 г. насам, за първи път е открит през 2011 г. от кипърските гърци, които представляват международно признатото правителство на Кипър. По изследователската работа са ангажирани лицензирани компании за проучване – италианската компания ENI, френската Total и US Noble Energy, които работят в офшорната зона на юг от източния средиземноморски остров.

Турска фирма изпрати изследователски кораб в същия район през миналия месец, което накара кипърските гърци да прекратят мирните преговори с кипърските турци, заявявайки, че този ход е провокативен и предназначен да подкопае собствените им усилия за проучване.

Но в интервю в Лондон Ергюн Oлгюн, главен преговарящ на кипърските турци, каза, че подобно проучване ще продължи и дори ще се ускори, ако кипърските гърци продължават с плановете си да позволяват на мултинационалните компании да се възползват от района.

И това, каза той, ще попречи на сключването на мирно споразумение.

“Ние се приближаваме до повратна точка. Гръцките кипърци трябва да решат дали искат да си поделят властта или дали искат да се справя сами с техните ресурси,” каза Oлгюн пред Ройтерс.

“Въпросът за газа е общ. Той не може да бъде отделен от преговорите.”

Олгюн заяви, че двете страни трябва да спрат проучванията и експлоатация едновременно и да се създаде съвместна комисия, която да реши как се управляват и споделят договорите и печалбите.

Ако тази оферта остане без внимание, каза той, омиротворителният процес може да бъде разрушен и кипърските турци ще продължат собствените си проучване и експлоатационни дейности в северната и южната част на острова. “Офертата е да работим заедно. Ако откажат нашето предложение ние ще упражним правата си върху нашата собственост.“

“Това може да доведе до ситуация, в която можем да започнем да говорим за кадифен развод между двете страни”, каза той.

Двете големи общности на Кипър живеят отделно от турското нашествие през 1974 година.

Мирни преговори бяха провеждани спорадично в продължение на десетилетия, без резултат, докато продължава мисията на ООН, която наблюдава спирането на огъня.

Reuters

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*