Кипърските журналисти на протест срещу тероризма

Съюза на кипърските журналисти в събота взе участие в организирана демонстрация в Никозия в знак на протест срещу терористичната атака срещу журналисти на френския вестник “Шарли Ебдо”, изразявайки по този начин солидарност и подкрепа за френските медии.

“Ние журналистите в Кипър, частни лица и организирани групи, сме се събрали тук днес, пред френското посолство да осъдим смъртоносната атака срещу журналистите от “Шарли Ебдо”, се казва в резолюция, приета от протестиращите.

Съюза на кипърските журналисти осъди терористичното нападение и издигна глас срещу расистките подбуди, в името на което и да е вероизповедание, идеология или убеждение, които са насочени срещу човешкия живот, се казва още в документа.

“Убийствената атака срещу служителите на френската преса е също и атака срещу свободата на словото и свободата на изразяване, както и срещу демократичните принципи”, посочва декларацията, добавяйки, че журналистите осъждат всяка политика, която насърчава, налага или подхранва тероризма, и която “за съжаление е била приети от определени страни и е основната причина за екстремни терористични актове, пред които различни хора са изправени днес.”

Съюзът изразява своята солидарност и съпричастност към френските журналисти, като подчерта, че медиите по целия свят имат задължението да действат като авангард в борбата срещу всякакъв вид насилие.

Участващите журналисти запалиха свещи пред френското посолство в памет на загиналите при атаката в Париж. Те също изразиха своите искрени съболезнования към близките на жертвите.

PhN

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*