Кери: Кипърският въпрос ще се реши в най-близко бъдеще

Държавният секретар на САЩ Джон Кери след срещата си с двамата лидери каза, че следи отблизо развитието на кипърския въпрос и че фокуса на САЩ винаги е бил обърнат към Кипър на „най-високо ниво”.

„Това е било приоритет за мен и президента Обама”, отбеляза той.

„Аз съм убеден повече от всякога, че обединението на острова ще бъде факт в близко бъдеще. Това няма да стане сега, автоматично, но ще бъде постигнато. И обединен Кипър ще стои като фар за мира в размирния регион на света”, добави той.
Говорейки за осезаемия напредък в преговорите Кери продължи да се обръща към двамата лидери с първите им имена, като каза: „Аз съм впечатлен и от Никос и от Мустафа”.

На фона на засилени мерки за сигурност, Кери пристигна в министерството на външните работи около 17:20. Той за първи път проведе среща с министъра на външните работи Йоанис Касулидес – срещата продължи за около 35 минути – след което Кери се срещна с президента Никос Анастасиадис в президентския дворец.
На срещата присъстваха и финансовият министър Харис Георгиадис, министъра на енергетиката Георгос Лакотрипис, говорителя на правителството Никос Христодулидес и членове на американския дипломатическия корпус, включително помощник държавен секретар по европейските и евроазиатските въпроси Виктория Нуланд.

След това Кери отпътува за северната част, за да се срещне с кипърския турски лидер Мустафа Акънджъ. Пред репортери Акънджъ заяви, че срещата е била „полезна и изчерпателна …, добра среща за бъдещето на Кипър”.
Двамата не са обсъждали икономическия аспект на споразумение, с изключение на това, че Кери е повторил дългогодишното обещание за финансова помощ от САЩ.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*