Как гласуваха българите в Кипър на изборите за 44-то Народно събрание

      Политическа партия или коалиция Брой валидни         гласове
1  ПП ДРОМ            5
2  ПП Движение за радикална промяна Българската пролет          10
3 Движение Напред България          11
4 Нова Република, ДСБ, Съюз за Пловдив, Българска демократична общност          37
5 Коалиция на недоволните (БСД, Евролевица, БСДП, Християн-социален съюз)          11
6 ВОЛЯ        115
7 ПП БДЦ            4
8 АБВ, Движение 21          36
9 ДПС          20
10 БСП за България        485
11 ГЕРБ      1200
12 Партия на зелените          10
13 Обединение ДОСТ          12
14 ПП Възраждане          45
16 КП Движение за България          57
17 Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА, ВМРО        235
18 КОЙ – Зелена партия, Българска левица            4
19 ПП Национална републиканска партия            1
20 Българско национална обединение          11
21 Републикански блок, глас народен          68

 

На изборите за 44-то Народно събрание, българите в Кипър гласуваха в 7 избирателни секции – две в Никозия и по една в Лимасол, Ларнака, Пафос, Паралимни и Полис Хрисохус. Изнесените данни са на база предадени протоколи от избирателните секции и брой валидни гласове.

Прави впечатление, че, за разлика от президентските избори, този път почти няма разминаване с общата картина в България, що се отнася до подреждането на първите 3 политически сили.  Най-много гласове – 1200, избирателите дадоха за ПП ГЕРБ, на второ място се нарежда БСП с 485 гласа, след тях са Обединените патриоти с 235 гласа, Воля – 115 гласа, Републикански блок, Глас народен – 68 гласа и т.н.

ДПС, което остана на 4 позиция в общото класиране, тук се нарежда едва на 10-о място с 20 гласа, а Обединение е ДОСТ е веднага след него, само с 12 гласа.

На пръв поглед се налагат два извода. Водещите политически сили, които ще влязат в новия парламент са добре познати на българския избирател. Дано да ни изненадат този път с реално изпълнени обещания! Въпреки всеобщото недоволство на народа от досегашното управление и неуспешния безкраен преход, явно на българския избирател му е трудно да се раздели със стереотипите и да се довери на нови лица.

Добрата новина е, че тези нови лица все пак успяха да заявят достойно своето присъствие на политическата сцена и да получат възможност за по-нататъшно участие в политическия живот на България, минавайки границата от 1%, което ще им даде възможност да получат държавна субсидия.

Промяната, която всички очакваме, ще се случи само с нови хора, с наистина ново мислене. И ако ни е трудно да се разделим със стереотипите, ще трябва да почакаме още няколко години.

Както пише в книга „Изход“ от Стария Завет, след много изпитания, пред които Бог поставя евреите, виждайки, че не са готови да поемат съдбата си в свои ръце, той ги осъжда да се скитат 40 години в пустинята, преди да им даде Обетованата земя. И когато Мойсей го пита защо прави това, той му отговаря – за да умре и последният, роден в робство, и в новата земя да влязат хора, които не знаят какво е да си роб, с достатъчно силна воля и самочувствие да я защитават и да отстояват правото си върху нея.

Силно се надявам да греша и промяна наистина да има.

Удовлетворителни или разочароващи, резултатите от изборите са факт. Доволни или не, остава ни само да се надяваме, че новите 240 ще успеят да се обединят в името на България така, че да не ни се налага скоро пак да се редим пред урните. Какви договорки ще се правят? Кой с кого? И защо? Предстои да видим в следващите дни.

А да не забравяме и ултиматума на Слави Трифонов – 2 седмици, за да започнат депутатите да работят за промяна на законодателството, според изразеното от суверена желание на референдума през ноември 2016.

Да видим!

Живка Милова

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*