Какво ни дадоха и какво ни взеха “Фейсбук” и “Туитър”

Вестник “Кориере дела сера” предлага класация на безвъзвратно изгубените традиции и занимания заради социалните мрежи

 

Социалните мрежи като “Фейсбук” са навсякъде, от личния живот до промените във властта, но заради тях хората са изгубили няколко основни навици, било то положителни или отрицателни, пише в. “Кориере дела сера”.

Изданието предлага класация на безвъзвратно изгубените традиции и занимания заради социалните мрежи.

На първо място са уикендите със семейството, следвани от петъчните вечери с приятели и от излизането на кафе с приятелките. Челната петорка на “убитите” от социалните мрежи навици се оформя от флирта в дискотеката и от флирта в книжарниците.

Освен това социалните мрежи спестяват на флиртаджийте въпроса: “Ще ми дадеш ли телефона си”, защото всеки може да бъде открит във “Фейсбук”, “Туитър” и “Линкедин”.

Заради социалните мрежи хората вече не си водят дневник, но пък снимат всякакви абсурдни неща, които попадат в полезрението им, само и само за да качват снимките в профилите си и да ги споделят с приятелите си.

Социалните мрежи лишиха частните детективи от работа, когато става дума за разкриване на изневяра. Кратък преглед на съобщенията във “Фейсбук” на половинката може да покаже дали тя има извънбрачна връзка.

Но заради социалните мрежи човек не може да лъже за някои основни неща (възраст, образование) непознатите, защото приятелите веднага ще го разкрият.

Войната у дома за контрола над дистанционното вече не се води отново заради социалните мрежи. Никой не гледа телевизия, всеки чати или пише в акаунта си. Никой дори не чете вестници в интернет, защото в социалните мрежи приятелите разпространяват най-интересното.

По същата причина и фризьорските салони изгубиха статута си на малка информационна агенция, защото всеки научава всичко от приятелите си в интернет.

Поздравленията за рождения ден по телефона или по пощата вече са отживелица отново заради “Туитър” или “Фейсбук”.

Благодарение на социалните мрежи обаче човек никога не може да изостави напълно приятелите си от детската градина, началното училище, гимназията, университета. Рано или късно той ги намира във “Фейсбук” сам или чрез някой друг.

Социалните мрежи сложиха край и на класическото окончателно скъсване между любовниците. Едно време след скъсването двойката не знаеше нищо за другия. Сега бившите влюбени могат да следят житейския път на другия чрез “Фейсбук” например.

Социалните мрежи “убиха” символиката на брачната халка. Едно време хората избираха да носят или да не носят халка, за да заблудят околните за семейния си статут. Днес е достатъчно да напишат във “Фейсбук”, че са “женени”, за да се отърват от нежелани обожатели, или от подигравките, че са останали стари моми и ергени.

Положителното обаче е, че социалните мрежи лишиха хората от комплекса за малоценност по отношение на външния им вид. В мрежите грозни хора няма, всеки качва каквато си иска снимка, дори чужда, чрез която да се представи в най-красива светлина.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*