И синът на британски политик тръгнал към ИД в Сирия

Безпрецедентен брой чужденци са се присъединили към джихадистки групи, обяви ООН в доклад. Броят им в световен план е нараснал със 71 на сто

 

Британски политик разкри, че синът му е сред деветимата британски граждани, арестувани в Турция по подозрения, че са се опитали да стигнат нелегално до Сирия, съобщи АФП.

Шакил Ахмед, общински съветник от Лейбъристката партия в Рочдейл, смятал, че синът му, който бил студент, се намира в Бирмингам.

Политикът бил “шокиран и изключително разстроен” да научи, че синът му е в Турция.

Британската полиция съобщи, че групата, задържана в Турция в сряда, включва трима мъже, две жени и четири деца на възраст от 1 до 11 години. Те ще бъдат депортирани във Великобритания.

джихатСлед като бе критикувана, че не прави достатъчно, за да пресече потока от джихадисти към “Ислямска държава”, Турция засили мерките за сигурност по границите си и редовно съобщава данни за задържани предполагаеми бойци.

Миналия месец трима британски тийнейджъри, заподозрени в намерение да се присъединят към джихадистите в Сирия, бяха арестувани в Лондон, след като бяха депортирани от Турция. Предполага се, че три британски ученички, пристигнали от Лондон в Истанбул през февруари, са се присъединили към “Ислямска държава” в Сирия.

Безпрецедентен брой чужденци от над сто страни са се присъединили

към джихадистки групи, сред които “Ислямска държава” и “Ал Кайда”, главно в Сирия, Ирак и все повече в Либия,

обяви ООН в доклад. По пътя си към тези горещи зони много от тях преминават през територията на Турция.

Според доклада, съставен от група експерти, над 25 хил. чужди бойци участват във въоръжени конфликти.

Броят им в световен план е нараснал със 71 на сто  от средата на 2014 до март 2015 г., а най-голямото увеличение е регистрирано в Европа и Азия.

Тези числа са лоша новина за ООН, която се опитва да спре потока от чуждестранни екстремисти, определен в доклада като “спешен проблем за световната сигурност”. Съветът за сигурност на ООН прие през септември резолюция, призоваваща правителствата да вземат мерки, за да попречат на гражданите си да станат наемници.djixadisti

Голям брой бойци тръгват от Тунис, Мароко, Франция и Русия, но в доклада се обръща внимание и на появата на нови потоци от джихадисти от Малдивите, Финландия, Тринидад и Тобаго, както и от африканските страни южно от Сахара. Сирия и Ирак са се превърнали в истински центрове за обучение на джихадистите, какъвто беше Афганистан през 80-те години, отбелязват авторите на доклада.

Макар че тези две страни привличат най-голям брой чуждестранни бойци, в Афганистан са отишли 6500, докато други са предпочели Йемен, Пакистан, Сомалия и Либия.

Източник: БТА

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*