Ирина Бокова започна представянето си за генерален секретар на ООН с думи за България

Според нея мирът и устойчивото развитие са невъзможни без равенство между половете

„Моля позволете ми в началото на своята реч да кажа няколко думи за страната от която идвам – България. Това е много стара страна, с традиции и история. След падането на Берлинската стена България тръгна по пътя на демокрацията. Аз съм от поколението, което имаше възможност да работи за въвеждането на демокрацията в България, аз съм част от поколението, което проправи път към демокрацията в страната”.

Така започна изслушването на българския кандидат за поста генерален секретар на ООН Ирина Бокова.

Представянето на Бокова, както и на всеки един от останалите кандидати, продължи в рамките на два часа и включваше встъпителни думи и отговори на въпроси от делегатите на страните-членки.

„Големите въпроси сега са за мира, превенцията на конфликтите и екстремизма”, заяви Бокова. „Знаем какво се случва по света – за необходимостта от решаване на конфликтите в Сирия и бежанската криза с 6-те милиона бежанци. Не трябва да забравяме, че от Втората световна война досега не сме виждали толкова голямо преместване на хора. В цял свят 60 милиона души са напуснали домовете си заради войни и конфликти.”

„Мисля, че XXI век трябва да бъде векът на равните права между половете и през този период да се предостави възможността на жените да бъдат равни членове на обществото”, продължи Бокова.

„Не го казвам само като първата жена директор на ЮНЕСКО. Казвам го, защото мирът и устойчивото развитие са невъзможни без равенство между половете. Насилието срещу жени беше игнорирано дълго време и ООН трябва да положи повече усилия за премахването му”.

Като важен приоритет за ООН тя посочи Африка, където нивото на интеграция сред населението е на различни етапи.

„Това е амбициозна програма. Можем да си сътрудничим с Африка добре, и да постигнем добри резултати”.

Тя изтъкна още, че културата генерира работни места и може да помогне за икономическото развитие в определени региони. „Тази сфера е създала 30 милиона работни места, което е повече от автомобилната индустрия”.

По отношение на бежанците Бокова също така подчерта, че е от изключителна важност да се подкрепят страни, които приемат на своя територия бежанци. „Когато бежанец си намери работа, той или тя вече не е бежанец“, смята настоящият директор на ЮНЕСКО.

Първият етап от формалното представяне на осемте кандидати за генерален секретар на ООН ще продължи до 14 април.

Всеки от тях ще бъде изслушан от посланиците на страните членки в рамките на „неформален диалог”, който за пръв път ще бъде публичен и ще включва и въпроси от граждански организации и потребители на социалните мрежи.

Вторият тур на изслушванията ще се състои през юни. Месец по-късно започват „сравнителното затворените” обсъждания и срещи на кандидатите със Съвета за сигурност на ООН. През септември ще бъде спазена обичайната процедура, в която Съветът при закрити врати фактически избира новия генерален секретар, след което решението се гласува от Общото събрание на ООН.

Мандатът на сегашния генерален секретар Бан Ки Мун изтича в края на годината. Сред главните претенденти за поста освен Ирина Бокова, са бившият министър-председател на Нова Зеландия Хелън Кларк, която сега е ръководител на Програмата на ООН за развитието и бившият върховен комисар на ООН за бежанците, португалецът Антонио Гутиереш.

Останалите кандидати за поста са и бившият словенски президент Данило Турк и четирима бивши или сегашни външни министри – Весна Пусич от Хърватия, Наталия Герман от Молдова, Сърджан Керим от Македония и Игор Лукшич от Черна гора.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*