Измамници, представящи се за служители на CySEC — обществото се призовава да бъде бдително

Кипърската комисия по ценни книжа и борси (CySEC) днес/ четвъртък издаде ново предупреждение за измамници, представящи се за служители на CySEC, както и за уебсайтове, които се представят за тези на комисията, за да извлекат чувствителна информация от потенциални жертви.

Предупредителното известие на CySEC включва важна информация за това как да забележите измами и фалшиви имейл адреси и имена на домейни, използвани в момента от измамници.

След откриването на допълнителни случаи, CySEC заяви, че иска да напомни на обществеността, че никога не се свързват по телефона или изпращат нежелана кореспонденция, нито изискват лични данни, финансови или други.

„Настоятелно се препоръчва на инвеститорите да се свържат с CySEC, за да потвърдят автентичността на комуникациите, като се свържат с info@cysec.gov.cy, преди да предприемат каквото и да е действие“, посочва комисията.

Истинските имейли от CySEC включват адреси, завършващи на gov.cy. Все пак трябва да се отбележи, че има случаи, в които измамници също са клонирали и тях.

CySEC допълнително обясни, че измамниците се свързват с клиенти на регулирани от CySEC субекти по имейл или телефон или чрез WhatsApp и други социални медии и включват името, адреса, официалния печат и логото на CySEC в съобщенията, за да изглеждат истински.

„Тези измамници обикновено правят фалшиви оферти, за да помогнат на инвеститорите с искове за обезщетение. Чрез тези контакти те незаконно ще получат лична информация като доказателство за самоличност и документи за инвестиция или собственост, които им позволяват да теглят средства от името на клиента“, каза комисията.

Те добавиха, че „от решаващо значение е инвеститорите винаги да имат достъп до уебсайта на CySEC директно, а не чрез връзка, която може да се появи в съобщенията, и да проверяват списъка с одобрени домейни на CySEC, за да се уверят, че не са клонирана компания или че парите се прехвърлят към неоторизиран домейн”.

„Ако някой има притеснения относно потенциална измама, трябва да се свърже директно с CySEC, за да ни информира“, заключават те.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*