Изказването на Ердоган не е от полза за никой, каза Анастасиадис

Забележки като тези, направени от президента на Турция Реджеп Ердоган са нито полезни, нито благоприятни за изграждане на доверие, заяви президентът Никос Анастасиадис.

В изказване след среща с английския външен министър Борис Джонсън, Анастасиадис коментира изказването на Ердоган във вторник, в което той твърди, че кипърските гърци са били заинтересовани от решаването на кипърския проблем, доколкото това им гарантира контрол на целия остров. Ердоган също порица и използването на флага на Република Кипър в срещи на високо равнище на Европейския съюз, защото той подвеждащо изобразява целия остров като едно цяло. „Без срам, те влизат на заседанията на ЕС с флаг, изобразяващ Кипър като цяло. Но не може да има такъв флаг. На север има турска република. Това е проява на неуважение”, казва Ердоган.

В писмено изявление, говорителят на правителството Никос Христодулидис също коментира, че: „В момент, когато се правят усилия да се възобнови диалога, неприемливите забележки на турския президент са абсолютно неуместни. Ние се ангажираме да възобновим диалога, за да се сложи край на окупацията и да се постигне обединението на страната ни възможно най-скоро“.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*