Идва ли краят на анонимните предплатени карти?

До две седмици се очаква да бъде гласуван законопроект, който ще изисква задължителна идентификация  за потребителите на предплатени телефонни карти, като средство за намаляване на престъпността, стана ясно днес.

Законопроектът, внесен от ДИКО, изисква от потребителите да предоставят данни за своята идентичност, когато активират картите. Този ход има за цел ограничаване на престъпността чрез елиминиране на анонимност.

На настоящите потребители на предплатени карти ще бъде дадено време да се регистрират. Ако не направят това, техните карти ще бъдат деактивирани.

Основната опозиционна сила АКЕЛ, изрази несъгласието си с предложението, което предполага, че Кипър ще се превърне в полицейска държава.

Министърът на правосъдието Йонас Николау изрази задоволство, повтаряйки, че това е необходима промяна, която ще даде възможност на правоприлагащите органи да разследват престъпните действия и лица, които се крият зад анонимността на предплатените карти.

Андреас Факонтик от АКЕЛ, заяви, че от 28 държави в ЕС, само девет са имали подобно законодателство, но според него, законът не би довел до нужната ефективност. Защото ако някой иска такава карта, би могъл да я закупи от окупираните територии. Той също изтъкна, че мярката ще доведе до загуба на приходи за доставчиците на мобилни телефонни услуги, тъй като много хора и туристи няма да искат да се регистрират.

Два са основните доставчици на мобилни телефонни услуги, CYTA и MTN, които направиха възражения, позовавайки се на сериозни загуби в бизнеса. CYTA предполагат, че загубите им ще стигнат до 10 млн.евро, а  MTN смятат, че оборотите им ще намалеят наполовина.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*